≫ 

Zašto želite da živite na najopasnijem mestu na svetu? 300 stanovnika je oduševilo svet odgovorom

Svaki dan im je bogom dat

  • 0
Stromboli, Italija foto: pixabay.com

Nedaleko od najjužnije obale Italije nalazi se malo ostrvo Stromboli na kojem postoje samo dva sela i 300 stanovnika. Ono po čemu je pak, ostrvo poznato jeste jedan od najaktivnijih vulkana na svetu.

Više od 90 godina, ostrvo od 12 kilometara kvadranih u Tirenskom moru neprestano je vulkanski aktivno, a njegove specifične erupcije imaju čak ime "strombolian" kako bi se i slične pojave opisale u ostalim delovima sveta.

Početkom 20. veka na ostrvu je živelo 4.000 ljudi, ali nakon velike erupcije i cunamija 1930. godine, većina stanovnika je emigrirala u SAD i Australiju.

Stromboli, Italija foto: pixabay.com

Međutim, najnoviji dokumentarac "Ostrvo vatre" ponovo je vratio Stromboli na mapu istražujući zašto su ljudi ostali da žive ovde.

Lokalci koji su navikli na svakodnevne zvučne efekte erupcija koje zovu "iddu" nemaju problem s tim što žive ispod jednog od najjaktivnijih vulkana na svetu.

- Mi ovaj vulkan smatramo osobom i prijateljem. - kaže dvanaestogodišnji Federiko D'Ambrozio.

Nije ni usamljen u mišljenju lokalaca koji veruju da je ključ njihove sreće u prihvatanju moći prirode, ali i osetljivosti života.

Danas je Stromboli jedan od najposećenijih vulkana na svetu, a turisti čak odlaze na trosatni izlet do ivice kratera. Ipak, da nije uopšte bezazlen, podsetio je serijom eksplozija koje su ovog leta ubile italijanskog planinara i izazvale evakuaciju lokalnog stanovništva.

Stromboli, Italija foto: pixabay.com

Kada je sezona, Stromboli izgleda kao i svako drugo letovalište, pa je lokalno stanovništvo naviklo na horde turista koji krče njihove uske seoske uličice. Samo nekoliko dece živi na ostrvu, a ona starija odlaze na Siciliju gde pohađaju školu budući da ostrvo nema svoju.

A znate šta je najzanimljivije?

Mnogi od njih se kasnije vraćaju svojoj kući.

- Otišao sam da bih se vratio. - kaže jedan mladić u dokumentarcu dodajući da je "u misteriji najveća lepota života".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA