Zelena salata sa plavom flekom za koju tvrde da je otrovna uznemirila je sve u Srbiji - evo da li je to opasno (FOTO)

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija zelene salate sa plavom mrljom za koju korisnici kažu da je otrov za puževe.

  • 4

Fotografija zelene salate s plavom mrljom, koja se pojavila na društvenim mrežama, uznemirila je ljude u Srbiji jer su se uplašili da je plavi trag u stvari otrov za puževe.

Raspitali smo se kojeg porekla bi mogli da budu plavi tragovi na povrću i da li ima razloga za brigu. Kao i kako da postupimo u slučaju da na povrću koje kupimo na pijaci ili u prodavnici primetimo neobične mrlje.

Iz jedne poljoprivredne apoteke u Beogradu rekli su nam da mnogo toga može ostaviti plave mrlje po povrću i voću, ali i oni su stava da najverovatnije nema razloga za brigu.

-Plave mrlje ostavljaju insekticidi kao što su mospilan (koristi se za prskanje jabuka, suzbijanje krompirove zlatice i u usevima paradajza) i perfektion (koristi se u usevima žita, šećerne repe, krompira i duvana), ali i murtonik koji je obična bezopasna prehrana za biljke.

basta, plastenik, povrce Foto: Pixabay.com

Toksikolog pak kaže da preparati koji se koriste u plastenicima su preparati koji imaju takozvanu karencu, i ako su toksični na početku - s vremenom gube ta svojstva, kada povrće biva zrelo.

- Takvi preparati ne bi trebalo da budu toksični, osim ako se nekontrolisano koriste, ali to je onda odgovornost na povrtaru. Za suzbiljanje puževa, biljnih vaši i ostalih neželjenih činilaca koristi se širok spektar hemijskih supstanci, ali je suština da povrtar mora da se drži propisa i da bude informisan. Neki od njih imaju jedan tretman za svoju baštu, a drugu za ono što proizvode na veliko, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović za Telegraf i dodao:

- Sve zavisi u kojoj meri se toksične supstance koriste. Recimo DDT koji je zabranjen se akomulira u masnom tkivu i ostaje tu skoro doživotmno. Treablo bi mnogo godina da prođe kako bi se dokazalo da bi ovo moglo da bude kancerogeno.

zelena salata Salatu morate dobro oprati; Foto: Pixabay.com

Da najverovatnije nema razloga za brigu i paniku potvrdio nam je i dr Dragan Joksović, nekadašnji načelnik toksikologije na VMA koji kaže da je najvažnije da potrošači dobro operu zelenu salatu pre konzumacije.

Ovakvi tragovi na povrću pronađeni su i u jednoj prodavnici u Singapuru odakle su objasnili da su to tragovi nerastvorenog fungicida- prvootkrivenog hemijskog jedinjenja koje je čovek koristio za zaštitu gajenih biljaka od prouzrokovača bolesti.

- Svo povrće kontrolisano je i odobreno od strane ljudi koji vrše kontrolu, ali istina jeste da je namirnice trebalo bolje pripremiti pre nego što su bile stavljene u prodaju”, rekli su tada predstavnici iz prodavnice NTCU Fair Price u Singapuru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA