Prirodna zaštita od insekata: Zaštitite se od komaraca bez upotrebe sredstava punih hemikalija

Borba protiv dosadnih komaraca tek je počela

  • 1

Ovo doba godine mnogima kvare dosadni komarci kojih ima dosta i u našem gradu, a postoji potpuno prirodan način da se izborite sa njima.

Prirodni preparati protiv komaraca su potpuno neškodljivi za zdravlje, a mogu biti delotvorni isto tako kao i komercijalni repelenti. Ovo su samo neki kojima možete oterati komarce.

Citronela - broj 1 u zaštiti od insekata

komarci

Foto: Pixabay.com

Citronela je najbolje sredstvo u zaštiti od mnogih insekata, pa tako i komaraca. Eterično ulje citronele možete pomešati s baznim uljem i utrljati na kožu neposredno pre izlaska. Možete ga koristiti i u difuzerima ili mirisnim lampicama, a postoje i već gotovi mirisni štapići s citronelom koje možete koristiti na otvorenom. Citronelu možete uzgajati i kao kućnu biljku u teglama i držati je tamo gde ne želite komarce.

Pomešajte 5 ml eteričnog ulja citronele, 2 ml eteričnog ulja himalajskog cedra, 2 ml eteričnog ulja prave lavande, 1 ml eteričnog ulja egipatskog geranija u 100 ml 70-postotnog alkohola. Pre upotrebe smesu dobro promućkajte. Repelent s citronelom trebate nanositi nešto češće nego klasično sredstvo protiv komaraca – otprilike svaka 2-3 sata.

Ulje čajevca

Ulje čajevca efikasno odbija komarce, a uz to poboljšava stanje kože i olakšava mnoge kožne tegobe. Poznato je da odbija ne samo komarce nego i vaši, mrave i mnoge druge insekte. U bocu s raspršivačem od 200 ml ulijte 60 ml ulja čajevca i do kraja dopunite destilisanom vodom. Pre upotrebe protresite, poprskajte kožu i razmažite. Po potrebi ponovite. U borbi protiv komaraca takođe su korisna eterična ulja cimeta, ruzmarina, limunske trave, kedra i paprene metvice.

Nim ulje (neem)

komarci

Foto: Pixabay.com

Studija iz 1995.  istraživačkog centra u Malaria Research Centre u Ranipuru testirala je 2-postotnu mešavinu ulja nima u kokosovom ulju. Otkriveno je da je ta mešavina pružila 96% do 100% delotvornu zaštitu od komaraca koji prenose malariju. Oterati komarce možete ne samo mazanjem ulja na kožu, nego i paljenjem u aroma lampi, pri čemu je ulje nima potrebno razrediti s vodom.

Organsko sojino ulje

Istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine otkriva da su repelenti napravljeni od sojinog ulja jednako učinkoviti kao i oni s DEET-om (najčešća korištena hemikalija za teranje insekata). Ovo je ulje jeftin i pristupačan način zaštite od komaraca. Ima zaštitni faktor 10 i odlično štiti i vlaži kožu.

Jabukovo sirće

Mazanje jabkovim sirćetom ne samo da odbija komarce, nego i rashlađuje tokom  vrućina i pomaže u održavanju PH kože. Pomešajte seckani peršin i jabukovo sirće i ovom mešavinom namažite kožu.

Lavanda

sencijalno ulje, lavanda, biljke

Foto: Pixabay.com

Eterična ulja prave i širokolisne lavande odlični su repelenti. Za zaštitu od komaraca, razredite ih u baznim uljima. Dobra su i za ublažavanje svraba nakon uboda, jednostavno nanesite kap – dve na bolno mesto. Napunite staklenku suhom lavandom, prelijte preko vrha sojinim uljem. Ostavite 40 dana na polusenovitom mestu. Nakon 40 dana procedite i koristite.

Beli luk

Beli luk je opštepoznat po svojim mnogobrojnim lekovitim svojstvima, ali je malo poznato da deluje i kao repelent. Ako vam njegov miris ne smeta, slobodno se natrljajte belim lukom i komarci će vas zaobilaziti u širokom luku.Čenove beloh luka možete ostaviti na mestima gde inače komarci ulaze u kuću da zaštitite od njih dom.

Repelent od bosiljka i votke

Šaku svežeg bosiljka prelijte s pola šoljice kipuće vode, pa nakon četiri sata procedite. Pomešajte s pola šoljice votke i ulijte u bocu s raspršivačem. Pre upotrebe protresite i nanesite po potrebi.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA