≫ 

U Srbiji se prodaje veštački kineski med, a evo kako da prepoznate da je reč o lažnjaku

U Srbiji se pojavio lažni med koji se pravi u Kini...

  • 15

Za med kažu da je drugi po mestu falskifikovanih namirnica nakon maslinovog ulja.

Med je jedna od najboljih namirnica koju možete uzimati za jačanje imuniteta, obično se uzima ujutru na prazan stomak laganim otapanjem jedne kašičice u ustima.

Jako je važno da on bude potpuno prirodnog porekla, a u Srbiji se u poslednje vreme na tržištu pojavio med koji je poreklom iz Kine i stvoren je na veštački način.

Postoji mnogo metoda raspoznavanja pravog domaćeg meda od onog lažnog, pa iako vam sa sigurnošću ove podatke mogu reći samo ovlašećeni ispitivači, postoje neke metode kojima biste mogli da utvrdite da li se radi o pravom medu.

Prvi korak je da vidite šta piše na etiketi meda, kojeg je sastava i da li sadrži aditive i dodate veštačke supstance.

Naravno da je najsigurnije da med kupujete direktno od pčelara, ali ukoliko nemate tu mogućnost, otkrivamo vam nekoliko trikova kako da budete sigurni da med nije lažni.

med, tegla meda priroda

Foto: Pixabay

1. U kašiku sipati malo meda. Držati kašiku iznad plamena sveće postepeno je zagrevajući dok med ne proključa. Ako vri i ne menja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat.

2. Dodajte nekoliko kapi meda na papir ili maramicu. Čisti med neće dugo moći da prođe kroz papir.

3. Napunite čašu vode i dodajte kašiku meda. Čisti med će se zgrudvati i spustiti na dno, a lažni med će početi da se otapa u vodi.

4. Stavite malo meda kod mrava. Mravi neće dirati prirodni med.

5. Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena, popularno rečeno ušećeriti. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalisati.

Sva ova pravila važe za razlikovanje prirodnog od lažnog meda, ali kada je reč o mešavini onda ovi trikovi nisu merodavni, jer mešani med nekada ne mogu ni sami pčelari da prepoznaju.

Za lažni med kažu da može da bude toksičan jer nastaje zagrevanjem šećernog sirupa, a prilikom tog procesa se stvara hidrokimetilfurfural koji je otrovan u većim količinama.

Kada se pomeša lažni i prirodni med vrlo je teško utvrditi da se radi o falsifikatu. Ovakva mešavina može da zbuni i laboratoriju tokom analiza.

Možda najsigurniji način za proveru prirodnosti meda jeste njegova kristalizacija ili kada se med ušećeri. Pravi med se uvek ušećeri u tegli nakon nekog vremena i to u celoj tegli ujednačeno, dok se mešavina ušećeri neujednačeno, npr. samo na dnu tegle.

VIDEO: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pčelar

    18. jul 2019 | 12:24

    Ne pravi se lazni med samo u Kini,pravi se i u Bačkoj Palanci na primer..

  • Witb

    18. jul 2019 | 12:00

    Dokle je dosao ovaj svet! Zar mi nemamo nas med, dokle je dosao ovaj svet...

  • vaske

    18. jul 2019 | 12:46

    Ima li u toj Kini išta originalno? Još malo pa će i vodu kopirati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA