Bapske priče kao izvor zdravlja: Da li je jabuka dnevno dovoljna da nas drži podalje od lekara?

U kolikoj meri su tačni saveti koje nam roditelji govore od detinjstva?

  • 1

Da li su istinite bapske priče da je jabuka dnevno dovoljna da nas drži podalje od doktora, da je šargarepa dobra za vid, a da čokolada izaziva stvaranje tačaka po telu...

Kad nastupi sezona prehlada, mnogi odmah počinju da piju čajeve i jedu zdravije kako bi se što pre izborili ili zaobišli prehladu.

Dr Sara Bruer, lekar opšte prakse, kaže da ljudi generalno veruju da će hrana da im zagreje stomak kad su prehlađeni.

- Izbegavanje hrane može da vam pomogne da ohladite telo kad imate temperaturu. Slušajte svoje telo. Ako ste gladni, pojedite nešto hranljivo kako biste dali energiju svom organizmu i time pomogli imunom sistemu da se bori sa infekcijom - kaže dr Bruer.

allergy, Ambrozija, kijanje, alergija, devojka, kijavica, prehlada Foto: pixabay.com

Lekar opšte prakse, Ketrin Basford, napominje da je važno da je bitnije da stalno pijemo tečnosti kad imamo temperaturu, nego da se prežderavamo.

- Nije neuobičajeno da izgubite apetit kad imate temperaturu, ali izgladnjivanje svakako nije dobra ideja, jer vam takva praksa telo može lišiti neophodne energije koja je potrebna da biste se borili s virusom. Ako vam se jede, jedite - kaže dr Basford.

Jabuke vas drže podalje od lekara

Jabuke su bogate antioksidantima koji, dokazano je, umanjuju rizik od prevremene smrti, posebno od srčanih bolesti. Ova voćka smanjuje rizik i od dijabetesa, pa čak i pojedinih vrsta raka. Najbolje je jesti ih cele, i ne pretvarati ih u sok, jer njihova kora smanjuje proizvodnju hormona angiotenzina koji sužava vene i arterije i povišava krvni pritisak.

jabuka Foto: Pixabay.com

Naravno, ne treba se bazirati i jesti samo jabuke, već i drugo voće, proteine i ugljene hidrate.

Šargarepe su dobre za vid

Šargarepe su izvor pigmenta beta-karotena, koji se može preinačiti u vitamin A kad je potrebno. Vitamin A pravi očni pigment zvani rodopsin, odnosno mrežnjačin purpur, koji pravi fotoreceptorske ćelije. Rodopsoni su osetljivi na svetlost i omogućavaju vid u slabo osvetljenoj prostoriji. Nedostatak vitamina A može dovesti do toga da budete slepi u mraku.

- Ideja da šargarepe pomažu da u potpunosti vidite u mraku je mit. Međutim, treba ih jesti zbog vitamina A i pomažu vam da održite zdrav vid - kaže dr Bruer.

sargarepa Foto: Pixabay.com

Čokolada izaziva stvaranje tačaka po telu

Akne se pojavljuju kad sitne rupe na našoj koži postanu zapušene zbog prevelikog stvaranja uljane supstance, ili sebuma, odnosno lojnih žlezdi. Ovo se dešava usled povišenog rada hormona, trudnoće i određenih zdravstvenih stanja.

- Uticaj čokolade na kožu i dalje je pod diskusijom među stručnjacima. Malo je verovatno da će oni sa čistom kožom imati tačke po telu nakon jedenja čokolade, ali ako već imate probleme sa kožom, obratite pažnju na to šta jedete - napominje dr Basford.

čokolada Foto: Pixabay.com

Istraživanja su vršena kako bi se ustanovilo da li čokolada zaista stvara tačke po telu. Kad je danima konzumirana u većoj količini, tačke na telima ispitanika su se pojavljivale. Zašto se ovo dešava, još nije utvrđeno.

Pileća supa leči prehladu

Kad imate prehladu, pileća supa može biti baš ono što vam je potrebno kako biste se brzo izlečili. Međutim, njeno dejstvo zavisi od recepta po kom se pravi. 

pileća supa, pileća čorba, supa, čorba Foto-ilustracija: pixabay

- Nema ništa magično oko pileće supe, ali je hranljiva i prijatna, i organizmu daje energiju i toplinu. Kad je pravite, najbolje je u nju dodati luk koji pomaže imunom sistemu da se bori sa parazitima. Ispijanje tople tečnosti uopšte pomaže da umirite bol u grlu i otpušava zapušeni nos - kaže dr Basford.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA