≫ 

8 najčešćih pitanja o zdravlju koje Srbi postavljaju Guglu: Evo šta nas najviše zanima

A umesto Gugla odgovoriće vam dr Đorđe Jevtović

  • 0
Infektolog dr Đorđe Jevtović dr Đorđe Jevtović / foto: stetoskop.info

Prema najnovijim podacima, Gugl svakog minuta dobije oko 70 hiljada pitanja u vezi sa bolestima, simptomima, zdravljem, pregledima, lekovima, odnosno više od milijardu dnevno.

I pored pametnih algoritama i vojske ljudi koja vredno radi, veliki je posao odgovoriti na sva ova pitanja, zato je Stetoskop odlučio da pomogne - lekari i stručni saradnici odgovaraju na najtraženija pitanja na Guglu.

Pitali ste Gugl o virusima, a odgovara profesor u penziji, infektolog Đorđe Jevtović.

Kako izbaciti HPV iz organizma?

Kod imunompetentnih može doći do spontanog izlečenja, što je retkost kod imuodeficijncija. Hronične infekcija nekim tipovima HPV imaju i onkogeni potencijal. Svima se savtuje vakcincija posebno je važno protiv tipova 16 i 18, koji najčešće imaju onkogeni pozencijal.

Kako se prenosi stomačni virus?

Fekalno-oralno (prljavim rukama).

Kako se prenosi Koksaki virus?

Svi entrovirusi se prenose fekalno-oralno.

Zašto virusi nisu živa bića?

Virusi su sposobni da se razmnožavju imaju mehanizme prenošenja na nove osetljive domaćine i stoga jesu živa bića. Imaju i mutagene sposobnoti, lako se prilagođavaju i zato preživljavaju hiljadama godina.

Zašto izlaze virusne bradavice?

One su jedna od kliničkih manifestacija HPV. Razmnožavanje virusa u površnom sloju epitela izaziva promene koje se nazivaju bradavicama.

Koliko traje virus gripa?

Tokom oko 3-5 dana virus gripa se razmnožava i uništava trepljasti epitel respiratornog trakta, kada je patološki proces završen; potom biva eliminisan. Antivirusna terapija je efikasna samo ako se počne u okviru prvih dana od početka infekcije (Osetlamivir, Zanamivir).

Koji virus trenutno vlada u 2019. godini?

Sada nije sezona gripa na našoj hemisferi. Na južnoj jeste.

Šta je Rota virus?

Rota virus se prenosi fekalno-oralno i posle inkubacije od 1-2 dana izaziva gastroenteritis koji traje nekoliko dana i spotano prolazi. Bolest može biti opasna u najmlađem uzrastu, kada su bebe sklone dehidrataciji. U razvijnim zemljama se prporučuje vakcinacija u uzrastu 0-6 godina, zaključuje dr Đorđe Jevtović za Stetoskop.info.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA