≫ 

Pivce nije samo "za živce", ovo piće sprečava i tešku bolest od koje pati 800 hiljada Srba

Najnovija studija je pokazala da ovo alkoholno piće ima preventivno dejstvo na pojavu jedne od najrasprostranjenijih bolesti u svetu

  • 4

Budući da je bogato vitaminom B, a koji blagotvorno deluje na rad nervnog sistema, u našem narodu se za pivo često kaže i da je "pivce za živce". Najnovija studija je pokazala da ovo piće specifičnog gorkog ukusa preventivno deluje i na pojavu nekih teških oboljenja.

pivo

Foto: Pixabay

U Srbiji je samo u toku prošle godine registrovano skoro 800 hiljada obolelih od dijabetesa tipa 2, dok je u svetu ta cifra znatno veća - preko pola milijardi ljudi.

Najnovija britanska studija otkrila je da otprilike 2,5 dl ovog pića svakog dana poboljšava regulaciju glukoze u krvi , a samim tim i preventivno deluje na pojavu šećerne bolesti. Ukoliko je nivo glukoze u krvi uvek izbalansiran, šanse da osoba oboli od dijabetesa se drastičnu smanjuju.

dijabetes

Foto: Pixabay.com

Istraživači su ovu teoriju testirali i na primeru drugih alkoholnih pića, pa je tako ustanovljeno i da isti efekat ima jedna čaša crnog vina dnevno. Kad je reč o žestini, tu treba biti oprezan.

Pića sa velikim procentom alkohola (kao što je žestina), ukoliko se uzumaju u većoj količini, mogu izazvati ozbiljnije posledice po zdravlje ne samo dijabetičara, već i ljudi koji nemaju hronična oboljenja. Budući da sadrži dosta šećera, alkohol naglo podiže nivo glukoze u krvi i ukoliko se ne reaguje adekvatno (kod insulinozavisnih bolesnika dodavanjem insulina), može dovesti do hiperglikemijske kome.

Rakija, proizvodnja rakije

Foto: Telegraf.rs

Zaključak ove studije je da alkohol svakako treba uzimati umereno, jer jedino tako može imati pozitivno dejstvo na naš organizam.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🍺🍺🍺🍺🍺

    18. septembar 2019 | 09:21

    🍻🍻🍻🍻🍻🍻🍻🍻🍻🍻🍻

  • Srboljub

    18. septembar 2019 | 09:45

    Ovo važi samo za domaće pivo i ne industrisko jer u jeftinom industriskom pivu sem otrova nema ništa.

  • zoran

    18. septembar 2019 | 13:29

    Sto se tice diabetesa, meni su preporucili medicinsku gljivu Agaricus Blaze pro100, jos je nazivaju i Suncana pecurka, značajno povećava osetljivost na insulin, meni je dosta bolje, kako je uzimam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA