≫ 

Svako kome se zaleti zalogaj može da se udavi: Ovo je brzi potez koji će spasti život

Pre dva dana mladić iz Brčkog tragično je preminuo najverovatnije usled davljenja hranom

  • 10
Heimlich maneuver, Hajmlihov zahvat Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Mladić S.R. (23) iz Buzekare, sela u istočnom delu Brčko distrikta, preksinoć je preminuo, najverovatnije usled davljenja hranom.

Društvo je proslavljalo rođendan kada se dogodila ova tragedija. Kako navode očevici mladić je u jednom trenutku zabacio glavu unazad i počeo da dobija plavu boju po licu i vratu. Mislili su da mu je pozlilo pa su ga položili na bok. Ubrzo je ponovo došlo do komplikacija i mladić njije preživeo.

Gušenja hranom se dešavaju mnogo češće nego što mislimo, a posledice mogu da budu teže od zakašljavanja i bola u grlu.

U većini slučajeva hitna pomoć ne može da stigne tako brzo koliko je potrebno, pa je vaša sudbina prepuštena sposobnostima okoline.

Jako je važno da svako od nas ume da izvede Hajmlihov zahvat koji vama ili nekome drugom može da spasi život.

Cilj ovog zahvata je da podignete dijafragmu osobe koja se guši kako bi izbacila vazduh iz pluća, ali i komad hrane koji je izazvao gušenje.

Ako je osoba koja se guši svesna i kašlje, strani objekat koji stvara probleme može da izbaci sama.

Kašalj, kašljanje, Srčani udar, Infarkt, Gušenje, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy/ Reagujte odmah ako osoba ne kašlje i ne može da govori

Kada treba odmah da reagujemo?

Ako osoba ne kašlje, ne može da diše ili priča ili rukama poziva u pomoć ili se drži za vrat. Tada treba odmah da započnete proceduru Hamlihovog zahvata.

1. Recite osobi da ustane

2. Stanite iza osobe koja se guši

3. Nagnite osobu napred i 5 puta je udarite po leđima dlanom

4. Ruke postavite oko struka osobe koja se guši

5. Stegnite ruku u pesnicu i postavite je tačno iznad pupka

6. Drugom rukom uhvatite pesnicu i povucite ka unutra i gore istovremeno. Izvedite 5 ovakvih poteza.

7. Nastavite sa ponavljanjem dok god osoba ne izbaci komad koji ju je gušio i dok ne počne da diše i kašlje.

Ukoliko gušenje dođe kod trudnice procedura je nešto drugačija. Ruku treba da postavite nešto više na torzu, na sredinu grudnog koša.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    20. septembar 2019 | 14:28

    Ja sam ovako spasila svog sina gušenja. Dete od 15 godina se zagrcnulo hranom, ne može da diše, samo mlatara rukama i guši se. Viši od mene za glavu, ne mogu da ga okrenem naglavačke, a setila sam se ovoga da sam negde procitala i izvela to onako kako sam mislila da treba. I hvala Bogu uspelo je. 🙏

  • 1111

    20. septembar 2019 | 13:48

    Ruke se stavljaju odmah ispod grudnog kosha u predelu zeluca. Zahvat ima za cilj sadezaj iz zeluca da poterra napolje i time pogura deo zaglavljene hrane ili predmeta koji je zaustavio disanje. Zahvat je veoma opasan jer moze doci do pucanja rebara ili zeluca. U svakom sluchaju dobija je na vremenu. Kod ugushene osobe nemash shta lechiti. U svakom sluchaju bolje je zvati lekara nego popa. P.S. chvarke jedite polako i ne prichajte dok jedete

  • ...

    20. septembar 2019 | 19:01

    Postoji nacin kako da pomognete sami sebi ako nemate nikog oko sebe da vam pomogne. Svoje ruke stavite na isto mesto, u obliku pesnice i bacite se na pod (ili se zaletite u stub) tako cete isto izazvati pritisak na dijafragmu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA