Grkinja dobila nova pluća za samo 4 sata: Rad Kliničkog centra pod lupom zbog brzih transplatacija

Postoje naznake da je pacijentkinja dobila specijalni tretman u AKH. Njeno ime se pojavilo na listi čekanja za organ u 14 časova, a u 18 sati je dobila pluća od "Eurotransplanta"

  • 9
akh

Printskrin: Google maps

Bečki Klinički centar (AKH) našao se na meti kritike nemačkog lista "Ziddojče cajtung", koji tvrdi da ta bolnica krši pravila "Eurotransplanta", evropske organizacije za transplantaciju organa.

Tako je list preneo da je jedna pacijentkinja iz Grčke (47) za samo četiri sata dobila pluća, dok drugi pacijenti mesecima čekaju na organ za transplantaciju.

Prema dokumentima, koje je "Ziddojče cajtung" dobio, postoje naznake da je pacijentkinja iz Grčke 8. oktobra dobila specijalni tretman u AKH. Njeno ime se pojavilo na listi čekanja za organ u 14 časova, a u 18 sati je dobila pluća od "Eurotransplanta".

Operacija, transplatacija, hirurzi

Pacijentkinja je dobila pluća nakon samo četiri sata Foto: AP/Tanjug

"Eurotransplant" je organizacija koja upravlja informacijama o raspoloživim organima za transplantanciju, a raspoređivanje se sprovodi po oštrim kriterijumima, zbog čega mnogi pacijenti moraju da čekaju mesecima, što je za pojedine ravno smrtnoj presudi.

Grčkoj pacijentkinji pomogli su slučajnost ili sreća, navodi nemački list, dodajući i da je transplantaciju izvršio poznati hirurg, koji transplantaciju organa pacijentima koji nisu iz zemalja članica "Eurotransplatna" naplaćuje 17.000 evra.

Inače troškovi operacije su oko 100.000 evra.

List navodi da su, između 2012. i 2015. godine, u Beču spasen život 17 pacijenata iz Rumunije transplantacijom pluća, a da iz te zemlje nije došao nijedan donorski organ.

Takođe se navodi i da je sedam državljana Srbije dobilo pluća u bečkoj AKH, dok nijedan organ iz Srbije nije presađen nekom pacijentu iz Austrije.

AKH, odnosno Medicinski univerzitet u Beču, distancirali su se od optužbi, za koje kažu da su napisane na osnovu nepotpunih informacija i nelegitimno prosleđenih, internih dokumenata i podataka.

U saopštenju se ističe da se AKH i Univerzitet pridržavaju svih međunarodno dogovorenih, pravila.

Ističu i da su aktivnosti timova za transplantaciju pluća krajem 2017. proverili strani eksterni eksperti, koje priznaje "Eurotransplant", i da je ustanovljeno korektno delovanje.

Bolnica, operacija, transplantacija, Operacija, hirurgija, hirurzi

AKH, odnosno Medicinski univerzitet u Beču, distancirali su se od optužbi Foto: Profimedia/Corbis

Istovremeno, u saopštenju se navodi da je bečki tim za transplantaciju pluća godinama radio na uspostavljanju progama za transplantaciju u drugim zemljama, i da je presađivao pluća pacijentima iz tih zemalja.

Ukazuje se i da je ukupni bilans razmene organa, pritom, uvek bio pozitivan, kao i da je ta saradnja vodila ka smanjenju stope mortaliteta pacijenata na listi čekanja na 1,3 odsto.

I šef Univerzitetske klinike za hirurgiju pri AKH Valter Klepetko odbacio je sve optužbe.

Klepetko, koji je u Beču uspostavio najveći centar za transplantaciju pluća u svetu, u izjavi agenciji APA kazao je da već decenijama njegov tim radi na razvoju progama za transplantaciju pluća u susednim zemljama, te da je to sve javno i transparentno vođeno, a tako i prema "Eurotransplantu".

akh, valter klepetko

Valter Klepetko Printskrin: RTS

S tim u vezi je ukazao da su takvi programi uspostavljeni u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, a da je u Grčkoj, u junu, započet program pružanja pomoći u uspostavljanju programa za transplantaciju pluća.

On je rekao da je Grkinja, koja se spominje u tekstu, bila hitan slučaj, da je čekala na organ, te da su u Atini bila na raspolaganju odgovarajuća pluća, ali da su grčki hirurzi, koji su prošli godinu i po obuke, zbog kompleksnog slučaja smatrali da nisu u stanju da obave transplantaciju.

- Moj tim je zamoljen od grčkih kolega, da ovoj pacijentkinji presadi pluća u Beču. Odobrio sam to, uz uslov da pluća koja su stajala na raspolaganju u Grčkoj budu prijavljena ''Eurotransplantu''. To je bilo transparentno i u skladu sa svim pravilima - objasnio je on.

- Mi smo proteklih godina iz Grčke dobili 22 puta više pluća od donatora nego što smo transplantirali grčkim pacijentima - dodao je Klepetko.

Skener pluća, grip, upala

Uskoro ćemo dostići cifru od 2.000 sprovedenih transplantacija pluća, kazao je Klepetko. Foto ilustracija: Telegraf/www.aaem.pl/Shutterstock

Ukazao je da se stranim pacijentima naplaćuju intervencije u Beču, i da one mogu koštati između 70.000 i 100.000 evra, u zavisnosti od zadržavanja u bolnici.

Takođe je kazao da čitav tim dobija, za takvu intervenciju, 17.000 evra, od čega on dobija 20 odsto, 12 odsto bolnica, a ostatak članovi tima.

Podsetio je da se u bečkom AKH godišnje sprovodi oko stotinu transplantacije pluća.

- Uskoro ćemo dostići cifru od 2.000 sprovedenih transplantacija pluća - kazao je Klepetko.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    19. oktobar 2019 | 19:27

    Godinama nas na finjaka ubeđuju kako je humano donirati organe. Sve je to lepo zamišljeno, ali ipak najviše odgovara raznim belo svetskim lovatorima i buržujima, za koje ne važe nikakve liste čekanja. Oni konačno mogu legalno da kupuju šta god im zatreba od organa, da plate najskuplje svetske hirurge, a sirotinji kojoj su podjednako neophodni pojedini organi ostaje lista čekanja kao slamka spasa i nada da će jednoga dana i oni doći na red.

  • Lord

    19. oktobar 2019 | 18:31

    E, da mi neko kaze-sta tu kosta 100 000 eura?

  • Smederevac

    19. oktobar 2019 | 20:15

    Dolaze s kosova... Oni su ih jednim delom zato i priznali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA