≫ 

Ovi simptomi mogu biti posledica zagađenog vazduha u Beogradu: Evo po koga je najopasniji

Osećate iritaciju, kašalj i steže vas u grudima?

  • 5
Zagađenje u Beogradu, zagađenost vazduha

Foto: Shutterstock

Prema podacima o zagađenju vazduha izmerenom u ponedeljak nešto pre 10 časova, Beograd se našao na desetom mestu najzagađenijih gradova sveta.

Današnje podatke potvrdio je i Beoeko Gradskog zavoda za javno zdravlje, takođe stavivši Beograd u narandžastu zonu, ali bez preciznih podataka o meri zagađenja.

Međutim, postavlja se pitanje kakve efekte po zdravlje ima ova količina zagađenja vazduha koja ovako mali Beograd svrstava u top 10 na svetu?

Istina je da čak i zdravi ljudi mogu osetiti uticaj zagađenosti na zdravlje, a prvo se javlja iritacija disajnih puteva ili otežano disanje tokom vežbanja ili aktivnosti na otvorenom.

Ovo su još neki mogući simptomi kod zdravih ljudi:

- Iritacija očiju, nosa i grla

- Kašalj

- Stezanje u grudima

- Kratak dah

Stvarni rizik od zagađenosti zavisi od trenutnog zdravstvenog stanja, vrste i koncentracije zagađena i dužine izlaganja zagađenom vazduhu.

Oprez za kardiovaskularne bolesnike

 

Ukoliko Beograd i u narednih danima bude u vrhu svetskih najzagađenijih metropola onda bi najviše trebalo da se čuvaju kardiovaskularni pacijenti, koji mogu očekivati pogoršanje kardiovaskularnih stanja, ali dodatni stres za srce koje mora jače da kuca da bi opskrbilo telo kiseonikom.

Ko je najugroženiji?

 

Pojedinci sa srčanim bolestima, koronarnom arterijskom bolešću ili kongestivnim zatajenjem srca.

Pojedinci sa plućnim bolestima kao što su astma, amfizem ili hronična opstruktivna bolest pluća.

Trudnice

Radnici na otvorenom

Deca mlađa od 14 godina

Sportisti koji vežbaju napolju

Šta su uopšte loše čestice u vazduhu?

 

Čestica je složena smesa koja može sadržati čađ, dim, metale, nitrate, sulfate, prašinu, vodu i gumu, a može se ispuštati direktno (u slučaju požara) ili se formirati u atmosferi kao reakcija gasova koji se na Zemlji ispuštaju.

Zašto su opasne po zdravlje?

 

Veličina čestica je takođe direktno povezana sa njihovim potencijom da izazovu zdravstvene probleme. Male čestice (poznatije kao PM2.5 ili sitne čestice) predstavljaju najveći problem jer zaobilaze prirodnu odbranu tela i mogu ući duboko u pluća i potencijalno u krvotok.

Video: Misteriozni dim u Banjičkoj šumi

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA