• 3
 ≫ 

Neobičan biznis - Igor na Sokolskim planinama gaji zaboravljene i ugrožene srpske životinje

 ≫ 

Karakačanska ovca, balkanska koza, buša goveda i konji neke su od autohtonih vrsta koje se uzgajaju

  • 3

Srbija ima 13 vrsta i 99 rasa autohtonih domaćih i gajenih životinja. Ove vrste opstaju zahvaljujući entuzijazmu nekolicine posvećenih uzgajivača. Jedan od njih je i veterinar Igor Rabat, koji na Sokolskim planinama gaji zaboravljene rase domaćih životinja.

Autohtone rase nastale su na određenom području i prilagođene su uslovima života na tom terenu. Karakačanska ovca, balkanska koza, buša goveda i konji neke su od autohtonih vrsta koje uzgaja Igor Rabat.

Dok nije bilo mehanizacije, sva zemljoradnja i svi ostali radovi su se radili isključivo uz pomoć ovih konja. Danas nisu popularni, ne uzgajaju se, niti učestvuju na trkama i prepušteni su zaboravu“, navodi veterinar, entuzijasta.

Primitivne rase se dosta razlikuju od današbnjih sorti Foto: Telegraf.rs

U svom uzgajalištu Rabat trenutno ima osam kobila i jednog pastuva i namera mu je da maksimalno uveća njihov broj.

Karakačansku ovcu je nabavio od kolege iz Dimitrovgrada sa Stare planine. One su na ove prostore stigle sa Ilirima, kada je naseljavano Balkansko poluostrvo i najbliži je srodnik divljoj ovci. Vitoroge pramenke sa dugim rogovima više liče na antilope nego na ovce, što dokazuje postojanje tog divljeg gena u njima, objašnjava Rabat.

U Srbiji postoji možda samo još 200 grla balkanske koze, koja je karakteristična po svojoj dugoj dlaci, koja se naziva kostret. One su nekada šišane i od te dlake su se izrađivale šare na košuljama za svečane prilike.

U svojoj oazi na Sokolskim planinama Rabat gaji i goveda buša, autohtonu rasu krava koje daju jako malu količinu mleka, ali mleka sa visokim procentom mlečne masti. Pored toga, u njihovom mleku nema laktoze, jednog od najčešćih alergena.

Marko Ristanić sa Katedre za biologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, navodi da postoje razna nagađanja i istorijski zapisi koliko su te rase i različite vrste životinja zaista stare.

Foto: Telegraf

- Ono što se zna za buša ili podolca jeste da su te rase krava nastale od evropskog primigenog govečeta, divljeg govečeta, koje se vremenom, kako je civilizacija napredovala, domestifikovalo na prostorima Balkana. Sam podolac je, pošto je jako krupan, korišćen kao radno goveče, a buša se koristila u cilju proizvodnje mesa ili mleka - objašnjava Ristanić.

Kada jedna rasa izumre, ne postoji ta regulativa i taj zakon koji će nju da vrati, dodaje Marko Ristanić. Primitivne rase su skrajnute jer nisu toliko potentne i ne mogu da zadovolje intenzivnu proizvodnju, ali je jako bitno da se sačuvaju.

Postoje dva mehanizma konzervacije, odnosno prezervacije autohtonih vrsta i rasa životinja. Insitu prezervacija se sprovodi u prirodnom staništu ili u ograđenim prostorima kao što je zoološki vrt, gde se životinji obezbeđuju uslovi u kojima može da preživi. Eksitu prezervacija podrazumeva da se životinja prebaci na svoje prirodno stanište ili se smešta u prirodne rezervate.

Osnovni uzrok nestanka autohtonih životinjskih vrsta je ekonomske prirode. Ove vrste nisu ekonomski isplative kada se posmatraju sa aspekta intezivne proizvodnje. Ali sa aspekta kvaliteta, njihova vrednost je neuporediva sa hibridnim vrstama.

- Nažalost, na kraju se sve vrti oko novca, hteli mi to ili ne, i ta prezervacija zahteva veliki novac. Zbog ekstenzivnog načina uzgoja, kako bi se održao kvalitet krajnjeg proizvoda, potrebna su velika ulaganja - objašnjava.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Holandija

    25. april 2019 | 11:10

    Iliri su srpsko pleme i nemaju veze sa Albancima. Srbi koji su ziveli od Turske pa do Skandinavije su sebe nazivali ili drugi su ih nazivali Vendi, Veneti, Tracani ili Poljaci zato sto zive na ravnim poljima. Kad kazu Kranjska onaj suhomesnati proizvod misli se na Krajinski, zato sto je to bila Bela Krajina, znaci kod Slovenije. Iliri su dobili ime po Iliji najverovatnije. Iliri kojim su jezikom pricali kad pogledas groblja, napisi na kamenima, kako su ih stranci nazivali i opisivali i kako oni kazu koje pismo imaju. Ima toga jos ali najbolje da gledate na Youtube kanalu, radio serbona beograd!!! Bicete ponosni i zahvalni svojim slavnim precima.

  • ZM

    25. april 2019 | 10:10

    Kakve su to srpske zivotinje??Sa kim se pare??

  • Neko

    25. april 2019 | 10:19

    I sta sad..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>