• 15

Obišli smo nekada prvi stočarsko-veterinarski centar u Srbiji: Bikovi nemaju hranu, radnici ne primaju platu (FOTO)

Od nekadašnjeg giganta ostalo je svega nekoliko neuhranjenih bikova, neobradivo zemljište, nekolicina radnika koji mesecima ne primaju platu

  • 15

Stočarsko veterinarski centar za reprodukciju i veštačko osemenjavanje domaćih životinja u Krnjači, nekada je bio vodeći u našoj zemlji. Na katastrofalno stanje koje vlada u ovom Centru, požalili su se redakciji Telegrafa.rs, radnici koji su ostali na farmi.

U pismu koje nam je upućeno stoji da je od velikog i snažnog giganta za osemenjavanje domaćih životinja ostalo svega nekoliko neuhranjenih bikova, neobradivo zemljište, nekolicina radnika koji već mesecima ne primaju platu:

Telegraf.rs

- Stočarsko veterinarski Centar Krnjača je u katastrofalnom stanju, bikovi jedva da imaju hranu, zemljište nije obrađeno jer nemamo sa čime da radimo, mehanizacija je rasprodata, proizvodnja semena je potpuno prestala, depo sa semenom je u kritičnom stanju zbog nedostatka azota, dugovi se nagomilavaju, plate se neisplaćuju radnicima već 15 meseci kao ni zdravstveno osiguranje - stoji u dopisu radnika iz Stočarsko-veterinsrakog centra.

Na sastanku u Centru koji je održan krajem marta, direktor je obavestio radnike o blokadama računa firme više od 780.000 dinara, o milionskim dugovanjima za azot, struju, vodu, telefone, poreze i plate radnika koja je nasleđena od predhodnih rukovodioca.

Telegraf.rs

Kada će im biti isplaćeni zaostali lični dohotci za period unazad 15 meseci, kao i svi ostali zaostaci prema njima, kada će biti overene knjižice, šta se dešava sa kombijem, koji je kod majistora na popravci od marta 2018. godine, kad će se raditi tehnologija uzimanja semena bikova i popraviti mašina za punjenje pajeta, šta se dešava sa integracijom i šta Centru i radnicima donosi ta integracija sa Veter.Institutom Beograd, koja je započeta još u junu 2018. godine?

Direktor Dejan Spasić je odgovorio da su dugovanja Centra koja je nasledio od prethodnika jako velika i da ne može Centar sam da se nosi sa tim, očekuje se pomoć upravnog odbora (UO) koja mu je obećana i čeka odgovor na dalji tok integracije.

Naša redakcija je novoimenovanom direktoru g-dinu Dejanu Spasiću uputila nekoliko pitanja vezano za stanje u Centru, do objave članka, odgovor nismo dobili.

Radnici ponavljaju, da u zadnje tri godine ništa nije uloženo u Centar. U 2018. godini nije kupljeno ni jedno tele, kao ni bik, a prodato je 15 što teladi koja su bila u performans testu, kao bikovi u eksploataciji.

Prodata je sva mehanizacija za obradu oranica. Trenutno u Centru ima 4 bika, od kojih se ne može uzimati seme jer je i mašina za punjenje semena u kvaru već 9 meseci.

VIDEO: Umesto igrica i izlazaka, ovi tinejdžeri sa volovima rade u šumi

(D.I./Telegraf.rs)

Komentari

  • Udruzenje volova

    Nemamo mi u Srbiji toliko volova, da mogu izdrzavati toliko sto direktora, sto clanova upravnih odbora.

  • Дејан Младеновић

    И онда се даје предност изградњи фудбалских стадиона

  • Jeca

    Sramota, jadne životinje!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke