• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dobra vest za stočare: Iz uvoza stigli priplodni bikovi simentalske rase

A. B.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema protokolu, bikovi trenutno u karantinu, od januara 2024. sledi novi javni poziv i nove mere za naše stočare kojima će država pomoći da se proizvodnja stoke obavlja efikasnije i profitabilnije

  • 0
Bik rase simental Foto: Shutterstock

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković posetila je Stočarsko-veterinarski centar za reprodukciju i veštačko osemenjavanje u Velikoj Plani.

U ovaj centar su danas iz uvoza stigli bikovi, za čiju je nabavku resorno ministarstvo izdvojilo 50 odsto sredstava.

Kako je istakla ministarka, u prethodnom periodu mnogo je urađeno za poljoprivredu i stočarstvo, što između ostalog, pokazuje i obnova Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana.

Rešeni svi dugovi

"Kao i sve drugo što je urađeno u 2023.godini u oblasti poljoprivrede, tako je sada i stočarsko-veterinarski centar u Velikoj Plani, koji je na žalost bio potpuno devastiran, dobio svoje novo ime, u smislu novih mogućnosti za dalji opstanak i rad. Svi dugovi su rešeni, sve smo izmirili, kao i zaostale plate radnicima, kojih trenutno ima 24. Isplaćeni su i svi dobavljači - rekla je Tanasković i dodala:

- Danas smo ovde jer su stigli novi bikovi. Ono zbog čega sam lično posebno srećna je da je Ministastvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kroz konkurs za kvalitetna priplodna grla, finansiralo 50 posto nabavke ovih bikova vrhunskog kvaliteta. U pitanju je 10 novih bikova simentalske rase, a očekuje se da ubrzo, ovde u stočarsko-veterinarski centar u Plani, stignu još tri bika holštajn rase.

Bik rase simental Foto: Shutterstock

Kako je ministarka najavila, naši stočari već od 1. januara mogu da očekuju novi javni poziv za dobijanje priplodnog semena, koje će biti dodeljeno bespovratno od strane države.

Tanasković ističe da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić, koji je više puta isticao da je stočarstvo prioritet, ostali dosledni svojim obećanjima.

Napredak u 2024.

- U svakom segmentu radimo kako bi zaista pokazali stočarima i generalno poljoprivrednim proizvođačima, koliko su nam bitni i koliko vodimo računa o njima. I zato želim da se zahvalim svim ovim ljudima koji su zaposleni ovde, kao i novom menadžmentu koji je podigao celu ovu priču, što veruju i što su ovde ostali. I sada imamo farme ovde koje su prazne, a ja se iskreno nadam da će, već sledeće 2024.godine, kada budem u novoj poseti, ovo biti dosta punije - rekla je Tanasković.

Do tada, kako kaže, raduje se današnjoj isporuci bikova, koji su trenutno prema protokolu u karantinu.

- Ono što je najbitnije je da su stigli i da od januara 2024. sledi novi javni poziv i nove mere za naše stočare gde, kako sam već rekla, država poklanja dve doze semena po grlu za svako osemenjavanje - dodala je Tanasković, ističući zadovoljstvo što se na ovaj način završava godina za stočare u Srbiji.

Bik rase Holštajn tek stiže u Srbiju Foto: Shutterstock

Veliki genetski doprinos

Prema rečima Željka Radukića, direktora Stočarsko- veterinarskog centra u Velikoj Plani, država i resorno ministarstvo su dosta uradili da se ovaj centar obnovi i podigne na noge.

- Zahvaljujem se Vladi i ministarki za neizmernu podršku koju su nam dali kako bismo nastavili da funkcionišemo. Zahvaljujući pomoći države, stigli su nam visokokvalitetni bikovi iz Nemačke. Genetski doprinos je praktično zona kroz koju ovaj centar funkcioniše i koji se direktno odnosi na razvoj stočarstva - rekao je Radukić.

- Nadam se da će genetika koju smo doneli, doprineti da u narednim godinama naši stočari mogu efektnije i profitabilnije da proizvode i budu zadovoljni rezultatima svog rada. Genetski doprinos je možda samo jedna od stvari, ali je nezaobilazna karika u tom procesu i veoma mi je drago da na ovaj način dajemo doprinos srpskom stočarstvu - rekao je direktor stočarsko-veterinarskog centra u Velikoj Plani.

Kako je istaknuto, ministarstvo je učinilo veliki pomak u odnosu prema stočarima, kojima je na ovaj način pružena mogućnost da dobiju najkvalitetnije uslove, baš kao što imaju stočari u Evropi. Nabavkom bikova iz Nemačke omogućeno je da se napravi plan osemenjavanja, kojim će biti obuhvaćena sva područja u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>