• 1
 ≫ 

Preokret u slučaju "roundup": Amerikanci tvrde da opasan pesticid glifosat ipak nije kancerogen

 ≫ 

Osim na ljude, pokazalo se da glifosat ugrožava i životinje, uključujući i domaće životinje

  • 1

Glifosat nije kancerogen, objavila je američka Agencija za zaštitu okoline (EPA), usprkos sudskim presudama u kojima se tvrdi upravo suprotno.

- EPA i dalje smatra da nema rizika za javno zdravlje kad se glifosat koristi prema uputstvima, kao i da nije kancerogen - saoštili su iz američke agencije.

U saopštenju se, međutim, navodi da su dokazani ekološki rizici pa Agencija predlaže nove mere koje bi trebalo da pomognu poljoprivrednicima da herbicide s glifosatom koriste na najbolji i najbezbedniji način.

Porota na sudu u San Francisku krajem marta donela je presudu da je herbicid „Roundup“ (čiji je glavni sastojak glifosat) kompanije „Monsanto“ (sada u vlasništvu nemačkog „Bayera“) uveliko pridoneo razvoju karcinoma kod muškarca koji je na svom imanju koristio ovo sredstvo, što je bio još jedan pravni udarac ka kompaniju pošto je pre osam meseci drugi sud dodelio 289 miliona dolara odštete u sličnom postupku.

"Bayer" u oba slučaja tvrdi da je porota bila pod prevelikim pritiskom advokata druge strane i optužbi o korporativnoj neodgovornosti, kao i da se nije usredsredila na rezultate istraživanja. Kompanije demantuje da glifosat ili "Roundup" izazivaju rak i najavila je žalbu.

Suprotno od Američke agencije za zaštitu okoline, Evropska hemijska agencija i Evropske agencija za sigurnost hrane (EFSA), kao i Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma, uvrstili su glifosat listu materija koje su „verovatno kancerogene“.

U martu ove godine Evropski sud pravde (ECJ) presudio je da EFSA mora da objavi sve studije o rizicima za nastanak karcinoma koji se mogu povezati s glifosatom.

Evropski parlament je nebrojno puta upozorio da bi proces autorizacije pesticida trebaolo da se bazira na nezavisnim studijama i bude transparentniji pošto je utvrđeno da je nemački Federalni institut za procenu rizika (BfR) plagirao procene zahteva za obnovu dozvole za glifosat koje su podneli proizvođači

Što se sudbine glifosata tiče, u SAD se loptica zakotrljala zbog velikog broja pokrenutih tužbi, pa će nezavisne naučne studije konačno doći u prvi plan. Neka istraživanja su pokazala da herbicidi koji sadrže glifosat mogu da promene endokrinološki sistem i utiču na lučenje hormona, što može ugroziti plodnost kod ljudi.

Osim na ljude, pokazalo se da glifosat ugrožava i životinje, uključujući i domaće životinje. Nemačka agencija za zaštitu okoline takođe je otkrila značajne negativne posledice na biološku raznolikost zbog upotrebe pesticida uopšte, a posebno glifosata.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dixi

    2. maj 2019 | 08:38

    Glifosat je otrov koji ubija i sadasnje i buduce generacije izaziva obolenje od raka vec mnoge poremecaje kod dece.Procitajte na guglu glifosat i autizam !Trebalo bi sve njive ispitati sa cim se prskaju i kazniti debelo onog ko koristi takve otrove.To je gore i opasnije od droge !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>