• 3

Moskva voli srpske jagode: Zbog velike potražnje otkupna cena menja se iz sata u sat, evo kolika je trenutno

Cena će da se poveća kada bude lepše vreme i kada jagoda bude zrelija i sočnija

  • 3

Glavno tržište jagoda iz Srbije i ove godine je Rusija. Samo iz Pocerine svakog dana u sezoni isporuči se oko 50 tona prvog voća, pa je po nekoliko šlepera parkirano na placevima za utovar sveže robe, odakle kreću put moskovskih pijaca.

Uglavnom su to nakupci iz Srbije, a koliko je potražnja za ovom robom govori podatak da se ove godine pojavljuju direktno kupci iz Rusije, koji otkupljuju srpske jagode. Zbog velike potražnje, cena se menja iz sata u sat, a kreće se od 120 do 150 dinara.

- Moskva voli srpske jagode! Cela Rusija voli jagode iz Srbije – kaže Rasim Rahmanov, koji je iz Moskve stigao u Pocerinu da kupuje jagode.

Međutim, on nije jedini. Na platou u selu Rumska podno Cera više je otkupljivača nego proizvođača. Od ranog jutra čekaju da berači napune gajbice, koje vlasnici svojim automobilima dovoze na otkupno mesto. Na tom potezu ima na desetine otkupnih mesta, tako da ne može da se dogodi da roba ostane neprodata. Pitanje je samo cene.

- Mi danas plaćamo 150 dinara, a pre nekoliko dana jagodu smo plaćali 250 dinara za kilogram. Cena je pala jer je bilo loše vreme, a i sada kreće sezona, pa jagoda ima više. Mi se nadamo da će cena ponovo skočiti. Ono što ljudi ne razumeju, i nama, iako smo nakupci, odgovara veća cena jer je tada veća i zarada. Nama Rusi plaćaju dva dolara po kilogramu, a mi danas jagodu plaćamo 150 dinara. Međutim, ovde ima još jedan problem, a to je da proizvođači na vrh stavljaju krupnije plodove, a na dno gajbice sitne, pa nam Rusi slikaju i pošalju, onda ni oni neće da plate po toj ceni – priča Dragan Jovanović iz Subotice.

Jagode

Cena im se menja iz sata u sat, Printskrin/Facebook

Iako su, kako i sami kažu, uvek nezadovoljni cenom, sve što je iznad 130 dinara, smatraju dobrom zaradom.

- Cena je realna. Nama je najvažnije da se prodaje, da ne stoji roba, da nema truljenja. Ima dosta otkupnih mesta, dosta hladnjača, tako da se sve proda. Jedino što nam je problem, što nikada ne znamo po kojoj ceni ćemo prodati, jer se cena menja iz sata u sat - kaže Dejan Jovanović iz Metlića, koji pod jagodom ima 40 ari.

Da na ovoj robi svi zarađuju potvrđuju i proizvođači, kojih je svake godine sve više, i nakupci, koji ceo maj i prvu polovinu juna provedu u Pocerini. Niko ne otkriva kolika je zarada, ali prodaja govori da ova roba ima kupce.

- Dosad je bila dobra cena, sad već pada. Ja sam prodavao od 200 do 150 dinara. Sinoć sam dao po 130 dinara. Kad padne ispod 150, loša je računica jer su skupe nadnice i sredstva za prehranu – kaže Dragan Živković.

Cena na pijacama počela da pada

U prilog tome da je otkupljivačima zagarantovana cena ide činjenica da mogu u hladnjačama da drže robu koju otkupe i po nižoj ceni dok se na tržištu ne postigne vrednost koja njima odgovara.

Međutim, cena će, kako prognoziraju otkupljivači, ponovo da se poveća kada bude lepše vreme i kada jagoda bude zrelija i sočnija, a onda će i zarada biti veća.

Što se tiče maloprodajne cene u piljarnicama i na pijacama, i ona varira. Pre nekoliko dana kilogram jagoda bio je 250 dinara, a sada od 150 do 180 dinara.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>