• 4

Ko kaže da su sela u Srbiji izumrla: Celo Dušanovo živi od jagoda, to je svakoj kući porodični biznis

U ovom selu kod Leskovca osmi put zaredom održani su "Dani jagode"

  • 4

Svako domaćinstvo u selu Dušanovo kod Leskovca decenijama gaji jagode i taj porodični biznis čini dobar deo prihoda od poljoprivrede, pa nije ni čudo što se i ove godine, osmi put zaredom, "Dani jagode" obeležavaju baš u tom selu.

Saša Anđelković, predsednik mesne zajednice, kaže za portal "Jugmedia" da se svake godine podižu novi zasadi.

- Primenjuju se nove tehologije u gajenju kao i nove sorte. Dušanovo ima 287 hektara obradive površine a od toga je pod jagodama 45 hektara, na oko 30 hektara su višnje i na 15 hektara šljive - istako je Anđelković na otvaranju manifestacije.

Jagode Dušanovo

Foto: gradleskovac.org

Ova manifestacija održava se uz pomoć grada Leskovca. Gradonačelnik Goran Cvetanović kazao je da se i ove godine slavi jagoda kako bi se promovisao uzgoj i kvalitet roda i kako bi se poljoprivrednici još više približili potrošačima.

- Nije slučajno to što smo danas baš ovde, u Dušanovu, jer ovo mesto predstavlja značajnu kariku u proizvodnji ovog voća. Jagoda je veoma zastupljena u leskovačkom kraju i čitavom Jablaničkom okrugu. Površina pod zasadom jagode prostire se na oko 100 hektara na teritoriji grada Leskovca, u Jablaničkom okrugu na 140 hektara - naglasio je.

Jagode Dušanovo

Foto: gradleskovac.org

Ponovio je da se potrošačima nudi kvalitetan rod i da je većina proizvođača zadovoljna otkupnom cenom.

Tokom manifestacije održano je takmičenje u brzom skidanju peteljki u kojem je pobedila Biljana Ristić, a nagradu za najbolju jagodu dobio je Aleksandar Donojević.

(Telegraf.rs/Jugmedia)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    Pa da, zato je cena danas 60 dinara za kg jagoda a jagode nema, trune. Ima drzava da i ovo malo seljaka otera u inostranstvo i u Leono da radi za 27000.

  • lemi

    ,,ko kaze da su sela izumrla'', izuzetak ne potvrdjuje pravilo.

  • Aca BJ

    Kakvi izumrlo. Čitavih sto stanovnika na trista kuća. Sad kad Vlada Srbije usvoji nove mere za zaštitu sela, otići će i tih sto. Ništa jabuke, jagode, maline, treba kablove motati, nudle pakovati i puding u kesice puniti.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke