• 6
 ≫ 

Miloš je hteo da bude profesor, ali posla nema: Sada živi na selu od jagoda koje sam uzgaja (FOTO)

 ≫ 

Profesor koji se školovao za rad sa decom, kaže da je teže raditi sa ljudima nego u prirodi

  • 6

Profesor fizičke kulture Miloš Tričković (31) iz Vlasotinca, u nedostatku posla za koji se školovao, okrenuo se poljoprivredi. On je u svom rodnom selu Crna Bara, zaorao napuštene njive predaka i na njima napravio jagodičnjak od 80 ari, a dogodine planira još hektar pod ovim voćem.

U međuvremenu razvija i druge poljoprivredne grane, kao da je odustao od traženja posla u struci, i sprema se za ženidbu.

- Deda je svojevremeno pravio kuću u Crnoj Bari, otac u Vlasotincu, sad se vraćamo - kaže Miloš i objašnjava kako je sve počelo.

- Poljoprivreda me prati od malih nogu. Moji su obrađivali zemlju, sadili su kukuruz, pšenicu, kao i većina. Onda 2013. godine, kada sam bio na trećoj godini fakulteta, hteo sam da krenem nekim drugim pravcem. Da pokušamo sa jagodičastim voćem i da se to isplati. Danas pod jagodičastim voćem imam 50 ari, imao sam 80 ari prošle godine, a za sledeću godinu planiram da zasadim oko hektar površine. Ove godine sam posejao ovas kao predkulturu, da bih u avgustu mogao da sadim jagodu - priča mladi profesor za Jugmedia.rs.

Miloš Tričković, poljoprivreda, Vlasotince

Danas ima 50 ari pod jagodama, Foto: Jugmedia.rs

Profesor koji se školovao za rad sa decom, kaže da je teže raditi sa ljudima nego u prirodi. Dodatna je prednost, veli, ako volite poljoprivredu. Rezultatima je zadovoljan.

OFORMIO I ZADRUGU

- Oko 4-5 tona jagode na 30-ak ari prosečno godišnje. Imam dobru saradnju sa hladnjačom. On finansira šta treba, a kad završimo i jagodu i malinu sednemo i napravimo presek stanja. Imam bazen od 75 000 litara namenjen navodnjavanju. Dovedena je voda sa izvora u dužini od oko 2,5 km do tog bazena i još oko 3,5 km imamo ukopana creva. Sve parcele su pokrivene sistemom kap po kap. Planiram i orošavanje da stavim u malini kasnije - dodaje mladi poljoprivrednik.

Otkupna cena, veli, treba da bude zlatna sredina. Cilj mu je da zaokruži proizvodnju.

Miloš Tričković, poljoprivreda, Vlasotince

I uživa u prirodi, Foto: Jugmedia.rs

- Ove godine sam uzeo u zakup pet hektara državne imovine na 25 godina. Napravili smo zadrugu sa drugarima, Opšta poljoprivredna zadruga Rosulja Vlasotince, članovi su sve ljudi ispod 35 godina starosti koji već već rade poljoprivredu. Planiramo proizvodnju voćnih rakija. U zavisnosti od toga, biće na tih pet hektara vinograda, kruške i dunje - najavljuje Miloš i dodaje da će proizvodnju jagodičastog voća svakako da nastavi.

(Telegraf.rs/jugmedia.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari