• 29
 ≫ 

Crnogorske Plantaže vape za radnicima: Dnevnica 35 €, ali dolaze uglavnom samo iz Srbije

 ≫ 

Najbrojniji su radnici iz BiH i Srbije i tek poneki radnik je iz Crne Gore

  • 29

Jedan od najvećih proizvođača vina u Crnoj Gori, kompanija "Plantaže", ima problem sa manjkom radnika, iako su dnevnice i do 35 evra uz obezbeđenu hranu i smeštaj.

Dobar deo posla obavlja se uz pomoć mašina, međutim za određene poslove neophodno je angažovanje radnika, zbog čega kompanija angažuje radnike iz celog regiona, prenosi RTCG.

Za poslove na plantažama u augustu ovoj kompaniji potrebno je 700 radnika, a trenutno tu radi oko 40 radnika koji beru breskve.

Na zasadima breskve na Chemovskom polju u Podgorici, čija je berba u toku, najbrojniji su radnici iz BiH i Srbije i tek poneki radnik je iz Crne Gore.

Direktor Vinogradarsko-voćarske proizvodnje kompanije "13. jul-Plantaže", Dušan Kankaraš, rekao je da sredinom avgusta počinje berba vinskog grožđa, kada će kompaniji trebati 700 radnika, tri kombajna.

- Prava je retkost naći dobrog radnika. Dnevnice su znatno veće, ali uprkos tome, radnika nema. Mi smo sve nove zasade prilagodili mehanizovanim sistemima berbe, tako da kada je berba vinskog grožđa, 750 hektara se bere mehanizovano - rekao je Kankaraš.

VIDEO: Ko kaže da trening i vino ne idu zajedno

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>