• 6

Izvoz svinjskog mesa u Kinu bez kvota, 50.000 tona za početak

50.000 tona svinjskog mesa je polazna osnova o kojoj se priča

  • 6

Svinjsko meso, mlečni proizvodi, jabuke i kukuruz iz Srbije od novembra će se izvoziti u Kinu. Najveću korist od toga imaće poljoprivredni proizvođači, a poremećaja na tržištu neće biti, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Srbija otvara nova tržišta za izvoz mesa i za desetak dana trebalo bi da krene izvoz junetine u Tursku, a od novembra će se svinjsko meso izvoziti u Kinu, naveo je on.

Dogovoren je i izvoz mlečnih proizvoda, kukuruza, jabuke.

U toku su pregovori sa najvećim kineskim uvoznikom voća o regionalnom otkupnom centru u Srbiji. Nedimović je rekao da su važni sporazumi potpisani u Kini i da je otvoreno tržište koje Srbija nikada do sada nije imala.

Ako oni najbolje plaćaju to znači da će biti bolja cena i za srpske proizvođače, kaže ministar poljoprivrede.

Oko 50.000 tona svinjskog mesa je polazna osnova o kojoj se priča, ističe Nedimović.

- Ovo nismo imali nikad pogotovo zbog naše tradicije i proizvodnje svinja koja je u Srbiji ukorenjena i uvrežena - imamo poseban odnos prema tome - kaže ministar poljoprivrede.

Govoreći o ceni, Nedimović kaže da to reguliše tržište i da je njegov posao da to "otvori" tržište da meso ide u Kinu.

Prema njegovim rečima, došlo je do povećanja cena do 30 odsto u zemljama koje su "otvorile" Kinu, njih 90 čeka u redu da otvore Kinu, a neke pokušavaju to već 30 godina.

Ukazuje da u ovom trenutku imamo proizvodnju od oko četiri miliona svinja, a kapaciteta za dva ili tri puta više.

Čim otvorimo tržište možete da povećate svoje kapacitete, kaže ministar i ističe da ne treba da bude bojazni da li će biti poremećaja na tržištu.

VIDEO: Ponekad u Kini izbije pravi rat oko mesa

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sremac

    pa sir iz poljske se pakuje usrbiji i ude za rusiju . tacno sto posto a sti bi klanicari platili meni svinju vise ako nw moraju iovako su puni kao brodovi a ja ranim svinje kao zaguljen i nista

  • Dragan

    A šta bi sa izvozom govedine za tursku

  • ЋупричанинSWE

    Нама не остаје толико кад задовољимо наше потребе.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke