• 6
 ≫ 

Izvoz svinjskog mesa u Kinu bez kvota, 50.000 tona za početak

 ≫ 

50.000 tona svinjskog mesa je polazna osnova o kojoj se priča

  • 6
meso Foto: Pixabay

Svinjsko meso, mlečni proizvodi, jabuke i kukuruz iz Srbije od novembra će se izvoziti u Kinu. Najveću korist od toga imaće poljoprivredni proizvođači, a poremećaja na tržištu neće biti, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Srbija otvara nova tržišta za izvoz mesa i za desetak dana trebalo bi da krene izvoz junetine u Tursku, a od novembra će se svinjsko meso izvoziti u Kinu, naveo je on.

Dogovoren je i izvoz mlečnih proizvoda, kukuruza, jabuke.

U toku su pregovori sa najvećim kineskim uvoznikom voća o regionalnom otkupnom centru u Srbiji. Nedimović je rekao da su važni sporazumi potpisani u Kini i da je otvoreno tržište koje Srbija nikada do sada nije imala.

Ako oni najbolje plaćaju to znači da će biti bolja cena i za srpske proizvođače, kaže ministar poljoprivrede.

Oko 50.000 tona svinjskog mesa je polazna osnova o kojoj se priča, ističe Nedimović.

- Ovo nismo imali nikad pogotovo zbog naše tradicije i proizvodnje svinja koja je u Srbiji ukorenjena i uvrežena - imamo poseban odnos prema tome - kaže ministar poljoprivrede.

Govoreći o ceni, Nedimović kaže da to reguliše tržište i da je njegov posao da to "otvori" tržište da meso ide u Kinu.

Prema njegovim rečima, došlo je do povećanja cena do 30 odsto u zemljama koje su "otvorile" Kinu, njih 90 čeka u redu da otvore Kinu, a neke pokušavaju to već 30 godina.

Ukazuje da u ovom trenutku imamo proizvodnju od oko četiri miliona svinja, a kapaciteta za dva ili tri puta više.

Čim otvorimo tržište možete da povećate svoje kapacitete, kaže ministar i ističe da ne treba da bude bojazni da li će biti poremećaja na tržištu.

VIDEO: Ponekad u Kini izbije pravi rat oko mesa

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogdan

    2. avgust 2019 | 12:39

    Sve je to lepo ali zasrace ovi sto uvoze meso i prodace ga kinezima a nasi stocari ispusice kao i uvek zbog uvoznickog livija

  • Лицемер

    2. avgust 2019 | 12:35

    Ова вест делује охрабрујуће ... за српске мешетаре који су покушали да у РФ извозе воће из неке треће земље или оне који су покушали да у ЕУ уместо шећера произведеног од шећерне репе прошверцују шећер произведен од шећерне трске и тако покваре посао који би можда опоравио нашу пољопривреду. Сад ће покушати да кинезима утрапе свињетину из Аргентине.

  • Dejan

    2. avgust 2019 | 12:57

    U crvenu da cemo i ovo da prokockamo🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>