• 5

Da li biste probali rakiju "Aps"? Pravi se u Okružnom zatvoru u Smederevu i verovatno je "odležala"

Osuđenici u zatvoru angažovani su na pomoćnim poslovima - branju jabuka, njihovom pranju i čišćenju

  • 5
OZ Smederevo

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

U Okružnom zatvoru u Smederevu pravi se rakija od jabuke, zove se "Aps", i verovatno je, kako su se našalili pojedini, odležala.

Kako za portal Telegraf.rs objašnjavaju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, u procesu pravljenja ove rakije osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja angažovani su na pomoćnim poslovima, poput branja jabuka, njihovog pranja i čišćenja, i drugih poslova.

Na ekonomiji u zatvoru radno je angažovano 16 osuđenika. Oni imaju radno vreme, popodnevni odmor, teretanu za fizičke aktivnosti, kao i nadoknadu za rad u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.

OZ Smederevo

"Aps", rakija od jabuke, Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

- OZ u Smederevu proizvodi rakiju od jabuka, šljiva, kajsija i jagoda, odnosno, zaposleni u Službi za obuku i upošljavanje, na čelu sa upravnikom Goranom Pavlovićem koji je po zanimanju poljoprivredni inženjer - navode u Upravi.

Dodaju i da je upravo završen postupak registracije proizvodnje domaće rakije od svog navedenog voća što je neophodan korak ka "puštanju" rakije u prodaju.

Kvalitet rakije kontroliše Enološka stanica Vršac, jedna od prvih akreditovanih laboratorija u Srbiji.

OZ Smederevo

Zasadi jabuka/ Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Plasiranje na rusko tržište

 

Rakija od više vrsta voća nije jedino što se proizvodi u ovom zatvoru zbog čega je ekonomija ovog zavoda postala jedinstveno poljoprivredno dobro u Srbiji.

Površina pod zasađenim jabukama zauzima 1,1 hektar površine. Zasađeno je oko 3.000 stabala, u petoj godini starosti. Osim jabuka, na ekonomiji se gaji i manji broj šljiva, dok se na iznajmljenoj površini od 0,8 hektara nalaze zasadi jagoda na foliji.

Jabuke i jagode se čuvaju u novoizgrađenoj hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, opremljenoj po HASSAP standardu. Osim hladnjače za voće, izgrađene su i dve komore za povrće kapaciteta od po 8 tona.

OZ Smederevo

Novoizgrađena hladnjača, Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

- Višak voća sa ovih plantaža plasira se na domaće i rusko tržište. Takođe imamo i proizvodnju krompira na površini od pola hektara za potrebe zatvora, kao i plastenik sa sezonskim povrćem takođe namenjenim ishrani lica lišenih slobode. Na ekonomiji se uzgaja i paradajz, šargarepa, luk - objašnjavaju u Upravi.

Na ekonomiji u zatvoru organizovana je i stočarska proizvodnja - tov svinja do 100 grla, oko 15 krmača i oko 80 grla ovaca. Takođe se gaji i oko 1.000 tovnih pilića. Gaje se i detelina lucerka, kukuruz, pšenica, soja i ječam.

Osim finansijske koristi koju donosi zatvorska ekonomija, još je važnije to što su osuđenici radno angažovani i što se uče poslovima na ekonomiji kojima će moći da se bave po isteku kazne, poput voćarstva, stočarstva, stolarskim poslovima itd.

OZ Smederevo

Poljoprivredne kulture na imanju u OZ Smederevo, Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

- U stolarskoj radionici osuđenici izrađuju drvenu ambalažu za flaše rakije. OZ u Smederevu sa Kazneno-popravnim zavodom u Sremskoj Mitrovici izradio je voćarsku prikolicu za transport, berbu i rezidbu jabuka. Prikolice izrađuju osuđenici koji su radno angažovani u metalskom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici, a koji su prethodno u tom zavodu prošli neophodnu obuku za varioce - zaključuju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

(Dragana Simić/d.simic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>