• 2

Ukida se vakcinacija svinja protiv klasične kuge

To je jedan od preduslova za izvoz domaćeg mesa na tržište EU

  • 2

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je ukidanje vakcinacije svinja protiv klasične svinjske kuge sredinom narednog meseca, što je jedan od preduslova za izvoz domaćeg mesa na tržište EU.

Obilazeći farme svinja u okolini Subotice najavio je da će i njihovi uzgajivači od sledeće godine imati mogućnost dugoročnog zakupa državnog zemljišta.

Ministar je obišao farmu Norberta Engija u Šupljaku kod Subotice, a teme razgovora bile su subvencije, piše RTV.

Nedimović najavljuje da će, kao i u slučaju farmera muznih krava, i uzgajivači svinja od sledeće godine imati pravo višegodišnjeg zakupa državnog zemljišta, a za sredinu narednog meseca, najavio je ukidanje vakcinacije protiv klasične kuge svinja, što je preduslov za izvoz za tržište Evropske unije.

- Dakle, imamo ovde dve stvari o kojima se pričalo dvadeset-trideset godina, a koje smo realizovali u prethodnih šest meseci. To je priča o ukidanju vakcinacije protiv klasične svinjske kuge i zakup državne zemlje na deset godina, kako bi se očuvao kvalitet državnog poljoprivrednog zemljišta na prvom mestu - kaže ministar.

Nedimović navodi da je Kina velika šansa s obzirom na odlične cene i manjak mesa na njihovom tržištu, a prvi korak ka otvaranju tog tržišta jesu kontrole naših klanica od strane kineskih predstavnika, koje se očekuju početkom naredne godine.

Video: Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sremac

    pa sto ukidate vakcinaciju steta ... vakcinacija + pasos za isporucene svinje + overa transporta ....... sve placa seljak a da dobijevsubvenciju treba da rodi mecku stalno se menjaju rokovi podnosenha zahteva pa fali ovo ili ono .....muka

  • Sale1971

    Evropa neće ni stoku da vakciniše...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke