• 5
 ≫ 

Vukićevići iz Dragačeva gaje ljubičasti krompir: Kad od njega napravite pire - kao da jedete puding

 ≫ 

U porodični biznis uključeni su svi, pa su Ratku leva i desna ruka upravo njegova dva sina koji, iako su se školovali u Americi, odlučili su da se vrate u Dragačevo

  • 5
Dragačevski krompir, ljubičasti krompir

Foto: RINA

Kada je Dositej Obradović 1806. godine u Beograd doneo dve teške vreće krompira kako bi se gladan narod prehranio, niko nije očekivao da će u godinama koje slede ovo povrće postati jedno od najzastupljenijih u Srbiji.

Dostojni Dositejevi naslednici koji su prepoznali značaj krompira svakako su Dragačevci, a njihov kraj poznat je i po njavećem broju krompiraša.

Ratko Vukićević već 40 godina bavi se uzgojem ovog povrća i dok se neki žale kako od krompira dobiju samo bruh, ovaj vredni domaćin kaže da u ovom poslu može i dobro da se zaradi.

Dragačevski krompir, ljubičasti krompir

Foto: RINA

- Izuzetno kvalitetne plodove dobili smo zahaljujući stalnim ulaganjem i sticanjem novih znanja. Pratili smo rad svetskih kompanija koje su daleko ispred nas, usvojili smo neke od njihovih principa i danas smo tu gde jesmo - kaže Ratko.

Na plantažama Vukićevića rađa crveni, beli, plavi, ali i ljubičasti krompir, koji je u Srbiju stigao sa Anda.

Dragačevski krompir, ljubičasti krompir

Foto: RINA

- Možemo reći da je to poludivlja vrsta. U pitanju je sorta "blu star" koja nema perfektan oblik, ni perfektno lice, ali zato ima perfektan ukus i naročito zanimljivu boju mesa. Jer, kad ga presečete on je ljubičaste boje i kad se napravi pire, imate osećaj kao da jedete puding - izjavio je za RINU, Kosta Vukićević, Ratkov sin.

U porodični biznis uključeni su svi, pa su Ratku leva i desna ruka upravo njegova dva sina koji, iako su se školovali u Americi, odlučili su da se vrate u Dragačevo, a sa njihovih imanja krompir se prodaje u celoj Srbiji, ali i izvozi u evropske zemlje.

Dragačevski krompir, ljubičasti krompir

Foto: RINA

- Želeli smo ovde da radimo i stvaramo. I brat i ja smo završili fakultete vezane za poljoprivredu, a u Americi smo završili njihove kurseve koji su specijalizovani za krompir, to znanje koje smo stekli želeli smo da primenimo u našoj zemlji, a ne u inostranstvu - rekao je Miloš Vukićević.

Video: Najskuplja papričica na svetu: Početna cena po kilogramu 23.000 evra

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>