Vukićevići iz Dragačeva gaje ljubičasti krompir: Kad od njega napravite pire - kao da jedete puding
Kada je Dositej Obradović 1806. godine u Beograd doneo dve teške vreće krompira kako bi se gladan narod prehranio, niko nije očekivao da će u godinama koje slede ovo povrće postati jedno od najzastupljenijih u Srbiji.
Dostojni Dositejevi naslednici koji su prepoznali značaj krompira svakako su Dragačevci, a njihov kraj poznat je i po njavećem broju krompiraša.
Ratko Vukićević već 40 godina bavi se uzgojem ovog povrća i dok se neki žale kako od krompira dobiju samo bruh, ovaj vredni domaćin kaže da u ovom poslu može i dobro da se zaradi.
- Izuzetno kvalitetne plodove dobili smo zahaljujući stalnim ulaganjem i sticanjem novih znanja. Pratili smo rad svetskih kompanija koje su daleko ispred nas, usvojili smo neke od njihovih principa i danas smo tu gde jesmo - kaže Ratko.
Na plantažama Vukićevića rađa crveni, beli, plavi, ali i ljubičasti krompir, koji je u Srbiju stigao sa Anda.
- Možemo reći da je to poludivlja vrsta. U pitanju je sorta "blu star" koja nema perfektan oblik, ni perfektno lice, ali zato ima perfektan ukus i naročito zanimljivu boju mesa. Jer, kad ga presečete on je ljubičaste boje i kad se napravi pire, imate osećaj kao da jedete puding - izjavio je za RINU, Kosta Vukićević, Ratkov sin.
U porodični biznis uključeni su svi, pa su Ratku leva i desna ruka upravo njegova dva sina koji, iako su se školovali u Americi, odlučili su da se vrate u Dragačevo, a sa njihovih imanja krompir se prodaje u celoj Srbiji, ali i izvozi u evropske zemlje.
- Želeli smo ovde da radimo i stvaramo. I brat i ja smo završili fakultete vezane za poljoprivredu, a u Americi smo završili njihove kurseve koji su specijalizovani za krompir, to znanje koje smo stekli želeli smo da primenimo u našoj zemlji, a ne u inostranstvu - rekao je Miloš Vukićević.
Video: Najskuplja papričica na svetu: Početna cena po kilogramu 23.000 evra
(Telegraf.rs/RINA)
Video: Vučić na otvaranju deonice Moravskog koridora: "Ovo je najbolji put u Srbiji, pišemo istoriju"
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Srdjan
Necu da jedem puding, nego pire krompir.
Podelite komentar
KO ZNA ZNA
postoji i plavi kukuruz
Podelite komentar
Caki
I sta s tim krompirom?
Podelite komentar