• 4

Neviđeno do sada: Malinjaci se crvene i u novembru

Većina malinjaka u Ivanjici ponovo se crveni. Maline su rodile u novembru, lepše i slađe nego u julu.

  • 4

Očigledno je da su klimatske promene uslovile nesvakidašnju sliku u njivama i dale "crvenom zlatu“ drugu šansu. Rađale su maline i ranije kad im vreme nije, ali ovako, u čitavim grozdovima, sredinom novembra, nikada do sada, kažu proizvođači.

– Pre neki dan sin je došao i video da su maline rodile. Tada je i nas obavestio, iznenađeni kvalitetom i krupnoćom maline, možda i lepše nego u leto, neočekivano je za ovo doba godine – kaže za Info ligu Saja Drndarević iz sela Dubrava.

– Neobično, da u ovo doba naberemo nekoliko šaka plodova maline dobrog ukusa čak boljeg nego u leto. Verovatno da ishod sledeće berbe neće biti od značajnog prihoda, klima se izmenila reklo bi se da malini više prijaju oktobarski uslovi nego letnji. Očekujemo manji negativan uticaj, nadamo se da neće drastično uticati na sledeću sezonu roda – rekao je Tomislav Čabarkapa iz Ivanjice.

– Jedne godine kad im nije vreme isto su rodile maline, gde smo ustanovili da veliku štetu pravi klimatski uslovi jer u zimskom periodu nema snega, a golomrazica uništi pupoljke. Na stablu maline unište se mladari pa stablo ostaje golo, a ako i koji pupoljak opstane, mladar maline ostane kratak pa je rod duplo manji. U ovom sušnom periodu bez vlage i primerenih uslova za ovo doba godine, uticaće na rod iduće godine – navela je Snežana Nikačević iz Bukovice.

Stručnjaci tvrde da će sve to loše uticati na rod naredne godine, a s obzirom na to da se miholjsko leto ne predaje, te da su najavljenje visoke temperature i sledeće nedelje, o posledicama će se tek pričati.

(Telegraf Biznis/Agro TV)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blek stena

    Zasto se dize ovolika buka oko jesenjeg roda u malinjacima, kad je ovo skoro pa redovna pojava da vrhovi lastara ucvetaju i rode pa kad je jesen malo toplija malina i sazri. znaci nista spektakularno kako se portali trude da ovu pojavu okarakterisu.

  • Vojlovce

    Maline su rodile i u Velikom Vojlovcu, selu kod Lebana ,na jugu Srbije.

  • Hladnjačari

    Koja je cena???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke