Na imanju u Bogatiću rade osobe s mentalnim smetnjama: Sade, beru i prodaju, vode jedno domaćinstvo
Uređeno imanje sa kućom, ekonomskim objektima i okućnicom - to je dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama.
Poznato kao "Avlija otvorenog srca" ovo imanje u Bogatiću je utočište bolesnim ljudima, ali i mesto gde se, na italijanskim iskustvima, razvija socijalno preduzetništvo kao savremeni model borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.
Dvadesetak korisnika u dnevni boravak u Bogatiću dolaze pet dana sedmično. Ovde se druže i pod nadzorom socijalnih radnika i negovatelja rade na imanju u skladu sa svojim mogućnostima.
Zajedno održavaju imanje, proizvode hranu za sebe i zarađuju prodajom gotovih proizvoda.
Miroljub Nikolić, direktor Karitasa napominje da se ovde primenjuje italijanski model zaštite mentalnog zdravlja u zajednici, koji umesto bolničkog lečenja afirmiše podršku u okruženju u kojem žive i njihovo radno uključivanje. Tako se, izvan psihijatrijskih ustanova osobama sa teškim psihijatrijskim dijagnozama pruža prilika da budu korisni članovi
društva.
Upravo u Bogatiću, na imanju koje je klasično seosko gazdinstvo, "preslikavaju" se iskustva socijalnih kooperativa iz Italije gde je od 2012. godine socijalno preduzetništvo u punom zamahu.
- Ciljevi su jačanje socijalne ekonomije, doprinos ekonomiji i podizanju svesti o socijalnim problemima i povećaju mogućnosti za zapošljavanje osoba iz ugroženih grupa. Mi smo već angažovani u različitim oblastima, od socijalne poljoprivrede koju razvijamo na imanjima u Bogatiću i Vukošiću do servisa za hemijsko čišćenje u Šapcu gde su zaposlene žene sa invaliditetom i mentalnim smetenjama - kaže Nikolić.
U plasteniku površine 30 ari tokom godine se proizvede više od deset tona povrća, a u voćnjacima je najviše šljiva, kupina, malina i trešanja. Deo koji se ubere tokom godine se u svežem stanju koristi za pripremu obroka, a viškovi se prerađuju.
Sami korisnci, uz podršku negovateljica i socijalnih radnika pravili su ajvar, sokove, sirupe, slatka, voćne namaze, sušili šljive, pekli rakiju... Široku lepezu zimnice prodaju i tako obezbeđuju deo sredstava za funkcionisanje i unapređenje imanja.
Plastenik nikada nije prazan. Tokom cele godine se smenjuju razni usevi - spanać, boranija, grašak, paradajz, paprika...
U vreme naše posete grupa korisnika je plevila mladi luk. Zasađen je, saznajemo, pre mesec dana kada su posečene glavice kupusa koji se već kiseli u velikim buradima. U jednom od magacina korisnici su sa negovateljicom popisivali zalihe gotovih proizvoda posle sajma gde su ih prodavali, a u drugom grupa korisnika je lepila etikete i akcizne markice na alkoholna
pića.
- Dosta povrća kuvarice potroše u kuhinji da bi nam pripremile obroke - priča dok čupa travu Gordana R.
Dok pomaže u popisu, Mladen priča svoje utiske.
- Volim da radim, nešto manje, nešto više. U proleće volim da kosim travu, a u plasteniku baš ne volim da radim. Letos sam bio u
Badovincima u voćnjaku gde smo kupili šlјive i posle toga pekli rakiju. Pravili smo i džem o šlјiva. Bio sam i na sajmu, nosili smo tegle sa džemom da prodajemo - kaže Mladen.
Slobodan kaže da rado dolazi u dnevni boravak i da od tada nije usamljen i izlovan kao ranije.
- Kao da svakog dana idem na posao. Ništa teško ne radim, vreme brzo prođe i nikada mi nije dosadno - kaže on.
U razgovor se ubacuje Gordana. Kaže da joj je ovde "druga kuća".
- Lepo je društvo, imam sa kim da razgovaram, radimo korisne stvari i vreme brzo proleti, pa mi bude žao kad moram da se vratim svojoj kući - govori Gordana.
Socijalna radnica Sanja Vuković ističe da se svi zaposleni u boravku prema korisnicima ophode kao ljudima ravnim sebi, a ne kao prema bolesnicima.
- Oni su ovde slobodni, nisu usamljeni, stiču veće samopouzdanje i menjaju odnos prema svom okruženju. Rade na ekonomiji i vrlo su svesni da su proizvodi njihovih ruku delo i ponosni su što su tome doprineli. Probudili smo kod njih zainteresovanost za stvaranje i istrajnost, kao i želje za novim saznanjima - kaže socijalna radnica.
U Karitasu očekuju da u okviru projekta koji je u toku, a koji finansira Evropska unija, imaju u planu značajnije aktivnosti u razvoju socijalnog preduzetništva.
Na taj način na imanju, u kuhinji i restoranu biće zaposleno više novih radnika iz socijalno ugroženih i marginalizovanih
grupa, a posebno osoba sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama koje su ranije, najčešće, hospitalizovane u psihijatrijskim bolnicama.
(D. Grujić)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Paja, Sabac
Sjajna prica, imao cast da budem gost.
Podelite komentar
Mara
Drago mi je i srecna sam zbog ovih ljudi.
Podelite komentar