• 0

Stalni inspekcijski nadzor nad pšenicom od trenutka žetve: Nema zaraze mikotoksinom

Nije pšenica zaražena, nego je to produkt rada nekih gljiva koje se javljaju na pšenici, zbog izuzetno kišnog perioda, pogotovo u toku proleća na pojedinim parcelama koje nisu dovoljno štićene, tvrde stručnjaci

  • 0

Pšenica ovodišnjeg roda u Srbiji nije zaražena mikotoksinom, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i ističu da postoji stalni inspekcijski nadzor nad pšenicom od trenutka žetve.

Komentarišući informaciju koja se pojavila u pojedinim medijima da je pšenicu ovogodišnjeg roda u Srbiji zahvatilo gljivično oboljenje čija posledica je previše deoksinivalenola (DON), supstance iz grupe mikotoksina, direktor Uprave za zaštitu bilja u okviru Ministarstva poljoprivrede Nebojša Milosavljević naglašava da pšenica nije zaražena.

- Nije pšenica zaražena, nego je to produkt rada nekih gljiva koje se javljaju na pšenici, zbog izuzetno kišnog perioda, pogotovo u toku proleća na pojedinim parcelama koje nisu dovoljno štićene - rekao je.

JAGODINA PSENICA

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Milosavljević ističe da ima više razloga za to što pojedine parcele nisu dovoljno štićene, negde zbog vremenskih uslova, a u nekim slučajevima što proizvođači nisu naviknuti na klimatske promene i na stalnu potrebu da slušaju preporuke stručnih lica, kao i zbog pojave fusarija i fuzarioza na pšenici (fuzarioze pšenice obuhvataju kompleks oboljenja od gljivica roda Fusarium).

Kontrola na parcelama

 

Kako je rekao, u toku vegetacije, kao i u fazi žetve stalna kontrola se obavlja na parcelama i u skladištima na prisustvo mikotoksina, a posebno na prisustvo DON-a.

- Kod onih parcela i količina pšenice koje su bile zatečene prilikom skladištenja, a imali su povećanu koncentraciju DON-a preduzete su mere, a to je zabrana korišćenja takve pšenice za ljudsku ishranu, tako da se koristila samo za stočnu hranu - rekao je Milosavljević.

Dodaje da je dalja kontrola nastavljena zajedno sa poljoprivrednom inspekcijom u mlinovima.

Prema njegovim rečima, sva pšenica koja je dolazila u mlinove je bila pod stalnom kontrolom fitosanitarne i poljoprivredne inspekcije, kao i pšenica koja se nalazi u skladištima.

To se odnosilo i na brašno koje se dalje koristilo za proizvodnju hleba, dodao je on.

Kombajn, žetva, hlebno žito, pšenica

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pomoćnik ministra za sektor poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović je rekao da nema razloga za brigu.

Bezbedno za krajnje potrošače

 

- Poljoprivredni inspektori su na terenu u redovnim kontrolama, ima sporadičnih slučajeva da utvrđujemo određene nepravilnosti i, kao i u svim drugim slučajevima, reagujemo na način da taj proizvod bude bezbedan za krajnje potrošače - kazao je Vujović.

Napomenuo je da količine koje izlaze iz granica dozvoljenih za hranu za ljude i dalje ostaju u granicama dozvoljenim za hranu za životinje.

- Tako da trenutno imamo redovne kontrole i dobru komunikaciju sa proizvođačima koji sa svoje strane vode računa. Do sada nismo imali nijedan slučaj da smo imali neki problem u bilo kojoj varijanti, što se tiče potrošača. Čuo sam neke priče da li je situacija alarmantna ili nije... U svakom slučaju: situacija je pod kontrolom. Takođe, ima dovoljno pšenice - naglasio je on.

Vujović dodaje da svake godine postoji neki razlog da kvalitet nekada odudara, zbog stenice, vlažnog zrna ili nekog drugog razloga.

Kaže da ove godine razlog jesu vremenski uslovi u toku rasta pšenice, ali da treba reći i da seme koje se koristi za sadnju u većini slučajeva nije ono koje treba već proizvođači koriste seme koje čuvaju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>