• 9

Kada će naši ratari da se osveste?! Neće ni besplatno osiguranje useva

Suma osiguranja se kreće od oko 80.000 dinara

  • 9

Poljoprivrednici u Mačvi ne osiguravaju useve čak i kada im lokalna samouprava obezbedi da ih to ništa ne košta.

Naime, opštinska uprava u Bogatiću je za potpuno besplatno osiguranje useva od osnovnih rizika izdvojila četiri miliona dinara, koliko je na konkursu odobreno od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Poljoprivrednim proizvođačima je svojevremeno upućen poziv da osiguraju 1.500 hektara  pod kukuruzom i sojom, a nedavno još 2.200 hektara na kojima je zasejana pšenica.

Poljoprivrednici u Mačvi, uništeni usevi od grada

Foto: Telegraf

- Osigurano je tek oko 200 hektara kukuruza i soje. Pošto zbog malog intreresovanja nisu utrošena sva sredstva, tražili smo i dobili saglasnost ministarstva da se besplatno osigura pšenica. Sproveli javnu nabavku i raspisali javni poziv. Osiguranje pokriva osnovni rizik od grada, požara i groma i uz očekivani prinos od 5 tona po hektaru suma osiguranja se kreće od 80.000 dinara - kažu u opštinskoj upravi.

Ali, za mesec dana se prijavilo tek 150 poljoprivrednika koji žele da osiguraju ukupno 345 hektara, što je simbolično s obzriom na to da je u ovom kraju pšenicom zasejano oko 6.000 hektara.

Poljoprivrednici u Mačvi, uništeni usevi od grada

Foto: Telegraf

Procedura za besplatno osiguranje je pojednostavljena, dovoljno je samo da se prijavi broj katastarske parcele i površina, pa u opštinskoj upravi ocenjuju da je razlog slabog interesovanja što mačvanski ratari još nemaju naviku da osiguravaju useve.

- Sa polisom osiguranja poljoprivredici mogu da očekuju nadoknadu štete, inače mogu samo da gledaju u nebo i nadaju se da će nevreme zaobići njihove njive. Ni jedne godine gradonosni oblaci ne zaobiđu Mačvu i prinosi nekada budu umanjeni i do 60 posto - dodaju u opštinskoj upravi.

Poljoprivrednik Predrag Ćosić iz Mačvanskog Metkovića se  prijavio za osiguranje dva hektara pšenice i očekuje predstavnika osiguravajuće kuće da bi zaključio ugovor.

- Zlu ne trebalo, a još je i besplatno. Ove godine na Ivanjdan grad je tukao kukuruz. Šteta nije bila velika ali se ipak odrazila na visinu prinosa. Nisam osigurao kukuruz, pa sada nisam propustio priliku da to učinim sa pšenicom - kaže Ćosič.

Osim što je obezbedila besplatno osiguranje useva, lokalna samouprava je 1,5 milion dinara izdvojila za nabavku protivgradnih raketa.

(D.G.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    Nije da ratari nece, nego ne znaju. Niko ih ne obavestava, niko ih ne edukuje, niko im ne pomaze, svi ih lazu, iskoriscavaju, podmecuju i pokupe pare za sebe i(li) za one samo udruzene, velike ratare koji imaju (po) 100.000 lanaca zemlje (i tu bude posle malverzacija i nastrada onaj koji je potpisivao dokumenta), umesto da to ode SVIM ratarima. Vecina tih sitnih, malih ratara ima od 2 do 10 lanaca zemlje ne dobija nista, nikakvu pomoc niti obavestenje ni istinu ni znanje... Apsolutno im niko ne pomaze ni novcano ni ovako, sve sami rade, pa kako ispadne. Plus, unisteni su ratari sa onim da kupuju hibridna semena i razna vestacka djubriva i otrove, umesto kako se nekada davno radilo, imas pravo seme, jedan deo ostavis za sledecu godinu da sejes, bacas stajsko djubrivo, od otrova lepo motika i po korovu krenes, eventualno neke muckalice, tipa skuvati koprivu pa time prskati ili permakultura (koja biljka ide sa kojom kako bi je zastitila od vasi i drugih stetocina). Sva ta nova tehnologija i te "ups izasao" virus iz laboratorije, "dosle" nove stetocine (odakle dosle, iz dimenzije X?Kako nisu tokom '70, '80 dosle?), zemlja ispostena.. I vi biste bili isposteni da ne unosite vitamine i ne vrsite malo detox tela od svih otrova. Izvrsite vi malo istrazivanje po svim selima, od kuce do kuce, ali lepo objasnite za sta vam trebaju ti podaci i zasto pitate, da ne pomisle seljaci da hocete da ih tuzite, teretite, oduzimate nesto i slicno, jer su poprilicno izmuceni i uplaseni..

  • zora

    Uvek im je skupo a kad dodje do nesrece kukaju da drzava plati. U FR. svaki poljoprivrednik mora da bude osiguran, isto kao i svaki iznajmljeni stan. Ako se dogodi da ti u stanu pukne cev i upropasti stan ispod, sve placas iz svog djepa ako nemas osiguranje. Sto se kuca tice i one su osigurane,i ako se dogodi da se upali odjak a nisi izveo odjacara pred zimsku sezonu sve troskove placas sam.Osiguranje ne priznaje ako ne uradis ono sto treba.

  • 😎

    Ovde je seljak uvek prevaren Oni kažu posadi ovu kulturu oni posle skinu cenu i uvek prevara

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke