• 18

Baka Anka pred smrt otkrila da gaji biljke koje donose pare: Sad celo selo kod Kraljeva ima taj cvet

Japanski cvet koji ukućanima donosi lep život

  • 18

U selu nadomak Kraljeva, Pekčanica, raste cvet koji se zove "krasula". Smatra se da ova biljka japanskog porekla donosi novac i blagostanje u kuću, a ovu tajnu otkrila je baka Anka koja je jedina znala za ovo, do skoro.

krasula

Foto: RINA

Pre petnaest godina u Pekčanici i okolnim selima na obroncima planine Jelice sa kraljevačke strane uglavnom niko nije znao da postoji japanski cvet koji po verovanju donosi novac ali i dobar i udoban život ukućanima, a koji nosi neobičan naziv "krasula".

Baka Anka Rakić je vešto skrivala tajnu ove magične biljke čak i od svojih najboljih prijateljica i rođaka. međutim, kada je zakoračila u devetu deceniju, tajnu podelila je sa svojim najbližima.

- Cvet treba da se drži s desne strane od ulaznih vrata u kuću, zimi u hodniku do vrata prema svetlu, obavezno s desne strane. To je recept da ukućanima život postane dobar i udoban", savetuje baka Anka, ali i dodaje da nije preporučljivo čekati da novac padne s neba, već ipak mora da se zapne i da se nešto uradi, a "krasula" će u ovome samo dodatno pomoći.

Priča o čudotvornom cvetu veoma brzo se pročula, a potraga za njim je buknula. Cena ovog cveta je na pijacama i u prodavnicama vrtoglavo rasla, pa je samo deset dana bilo potrebno da biljka utrostruči svoju početnu vrednost.

Danas skoro svaka kuća u selu Pekčanica poseduje minimalno jedan cvet, a neko i celu biljku.

Video: Da ti voda krene na usta! Ovakav buket cveća bi svaki muškarac poželeo

(Telegraf Biznis/RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    Kad je prva berba?

  • Miker

    Ako se drži u kući tokom cele godine, ili ispred vrata, a pod nadstrešnicom, to drvce krasula( krasula ovata, japansko drvo, drvo novca, pare...) kako ga već sve zovu, hoće da raste, ne nešto preterano brzo i NIKADA neće procvetati! A ako se u proleće kad prodju mrazevi izbaci u dvorište, prvo nedelju dana u hladovinu, da se lišće adaptira, a zatim negde gde neće baš ceo dan biti izloženo suncu, ali da bude otvoreno, da pada jutarnja rosa na njega, malo djubra i biljka će toliko dobiti lepši i zdraviji izgled, biće bujnija, a najlepša stvar...u drugoj polovini oktobra počeće da pušta sitne bele cvetiće, onako u gomilicama i pre prvog mraza je uneti unutra da prezimi gde nije previše toplo i cvet će trajati cele zime sve do aprila...i tada ponovo napolje. Ja ih imam dugi niz godina, imam ih stotinak u raznim veličnama od 15 cm do 1,5m, prosto obožavam tu biljku! Ako se gaji kao što je rečeno gore, već u četvrtoj godini bi trebala da cveta, a ako je već imate i starija je od toga, pokušajte je staviti napolje i u oktobru će procvetati. Ne treba je zalivati mnogo, mada joj vani voda nešto i ne smezžta, jer leti brzo ispari. A to što se tiče donošenja novca, pa ne znam desna strana...to je samo jedna lepa pričica, da ne kažem bajkica. :-)

  • Јасмина

    Свака жена зна за јапанско дрво...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke