• 14

Afrička kuga se vratila u Srbiju

Divlje svinje unele ponovo bolest

 • 14

Afrička kuga potvrđena je u Pirotskom okrugu - Vidlič u Dimitrovgradu i Ponišavlje. Kako je potvrđeno za Telegraf Biznis, bolest se pojavila usled migracije divljih svinja koje je nemoguće sada kontrolisati jer je u toku i sezona parenja.

Ujedno, bolest je potvrđena samo kod divljih svinja. Kako nam je rečeno, biće preduzeta njihova totalna redukcija u zaraženom području.

Domaćinstva koja čuvaju svinje trebalo bi da povedu računa, a lovci su dobili uputstva kako bi smanjili širenje bolesti koja se ne prenosi na ljude, ali može da ugrozi svinjski fond.

Srbija je inače, upravo završavala ispitivanje i tokom 2020. trebalo je da proglasi da smo zemlja "slobodna od afričke kuge". Ni sada je nema kod domaćih svinja,  ali zemlje u kojima se detektuje izbijanje zaraze, dužne su da na to odmah upozore Svetsku organizaciju za zdravlje životinja, i da podnose redovne izveštaje o praćenju bolesti.

Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ukinuto je rešenje po kom je područje poluprečnika najmanje 3 kilometra oko žarišta zaraze u naseljenom mestu. Međutim, zbog novonastale situacije, preduzete su dalje mere.

Afrička kuga širi se i Evropom. Poljska i Nemačka trenutno su najugroženije, a Nemačka je podigla ograde na granici s Poljskom u nastojanju da spreče kretanje divljih svinja po njihovoj teritoriji jer strahuju da bi njihov izvoz svinjskog mesa u Kinu i druge azijske zemlje mogao da bude ugrožen.

Pokrajina Brandenburg je postavila ogradu visoku 90 cm, sličnu onoj koja se koristi za ograđivanje obora, i ublažila ograničenja za lovce kako bi omogućila veći lov na divlje svinje.

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jelena

  Kako to da se najpre ne uradi neka analiza i proveri ja je ta zivotinja zarazena nego se jednostavno dodje unisti i to je to

  0
  0

  Podelite komentar

 • Boki Slovak

  Samo u Srbiji ima 😂😂😂

  6
  3

  Podelite komentar

 • LV

  Srbija je puna afričke kuge.

  4
  2

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke