• 2

Srpska rakija obilazi ceo svet: I ne, ne kupuju je samo gastarbajteri

U poslednjih pet godina, izvezeno je skoro 50 odsto više rakije, najpre šljivovice

  • 2
Kragujevac, vinograd, vino, vinarija, sljivovica, rakija Foto: Telegraf

Iz Privredne komore Srbije dolazi nam zanimljiva vest: od 2015.  proizvodnja rakije u našoj zemlji povećana je za više od 25 odsto, dok je izvoz porastao za čak 42 procenta.

Pored najpopularnije šljivovice, koja se izvozi i u SAD, iz PKS navode da se poslednjih godina sve više proizvodi i rakija od dunje, kruške, kajsije i maline. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u strukturi izvoza prvih pet mesta zauzimaju Crna Gora sa 19,3, SAD sa 14,5, Hrvatska sa 13,5, Nemačka sa 11,6 i BiH sa 10,1 odsto učešća, dok je učešće ostalih zemalja 31 procenat.

Rakija se iz Srbije u 2018. najviše izvozila u EU i taj je izvoz vredan 2,1 milion evra, zatim u zemlje CEFTA 1,7 miliona evra i isto toliko u sve ostale zemlje sveta. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u Srbiji je registrovano oko 530 proizvođača jakih alkoholnih pića, a Ivan Bogdanović iz jedne užičke destilerije kaže za Tanjug da je od ukupne godišnje proizvodnje voćne rakije, 60 odsto namenjeno za izvoz.

Rakija, šljivovica Foto: Telegraf

- Destilerija, koja postoji 25 godina, godišnje proizvede 100.000 litara voćne rakije premijum kvaliteta - kaže Bogdanović, i navodi da najviše izvoze u SAD, Kanadu, Australiju, Rusiju, u skoro sve bivše jugoslovenske republike, kao i u Nemačku, Švajcarsku, Holandiju, Dansku, Švedsku, Austriju i Veliku Britaniju.

Rakija se u inostranstvo ne šalje samo našim gastarbajterima, već i njihovim prijateljima. U planu je i uvećanje izložbenog prostora na raznim manifestacijama širom sveta, što dovoljno govori o tome koliko je rakija postala pravi sprski brend.

Iz PKS kažu da će u narednom periodu raditi na tome da voćna rakija iz Srbije bude prepoznata i na tržištu Rusije, s obzirom da će sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom stupiti na snagu 60 dana nakon što ga ratifikuju sve zemlje potpisnice, i da će pružati pomoć proizvođačima prilikom izvoza, posebno kada je reč o carinskim procedurama i tehničkoj dokumentaciji.

Najviše šljivovice proizvodi se u zapadnom delu Srbije, i to od autohtonih sorti šljive požegače i crvene ranke, a u poslednje vreme i od čačanskih sorti. U Istočnoj Srbiji dominiraju travarica, nanovača i menta, dok se u Vojvodini sve više proizvodi rakija od dunje i kajsije i grožđa.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    15. januar 2020 | 14:06

    Te dobre rakije piju imucni a nama obicnim ljudima kao i uvek ostaju ove brzovezujuce

  • Vesna

    16. januar 2020 | 09:39

    Mnogo volim ovu nasu rakiju ali mi neda muz

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>