• 0

Makron rekao "stop": Zabranio uvoz medveda iz Slovenije

Slovenija je od 1994. na osnovu sporazuma sa francuskom vladom, koja je želela da obnoci gotovo nestalu populaciju smeđih medveda na Pirinejima, donirala Francuskoj više desetina mužjaka i ženki, ali seljaci su se od početka žalili na agresivnost novonastanjenih medveda i njihovih potomaka

  • 0
Medved

Foto-ilustracija: pixabay.com

Francuski predsednik Emanuel Makron poslušao je zahteve poljoprivrednika o prekidu programa jačanja populacije medveda u Pirinejima, čime je obustavljena i donacija iz Slovenije, koja je Francuskoj u poslednje dve godine donirala nekoliko desetina tih životinja.

Francuski predsednik pristao je da obustavi program preseljenja smeđih medveda iz Slovenije na područje francuskih Pirineja, koje tamošnju uzgajivači stoke smatraju odgovornim za gubitke na svojim stadima pa su zbog toga godinama bezuspešno protestovali, javljaju slovenački mediji pozivajući se na francuske izvore.

- Predsednik nam je obećao da prestaje sa naseljavanjem medveda i da to više neće dopuštati - rekao je čelnik udruženja pirinejskih uzgajivača goveda i ovaca Žan Pjer Pomis, dodavši da je Makron shvatio probleme koje seljaci imaju i apsurdan položaj do kog je doveo prekomeran uvoz medveda na Pirineje.

Emanuel Makron

Foto: Guliver/Dan Kitwood/Getty Images

Slovenija je od 1994. na osnovu sporazuma sa francuskom vladom, koja je želela da obnoci gotovo nestalu populaciju smeđih medveda na Pirinejima, donirala Francuskoj više desetina mužjaka i ženki, ali seljaci su se od početka žalili na agresivnost novonastanjenih medveda i njihovih potomaka.

Oni smatraju da je sada tih zveri u Pirinejima i previšete da nanose velike štete stadima uzgajicača stoke na francuskoj i španskoj strani Pirineja.

Medvedima u Francuskoj na području Pirineja 90-ih godina prošlog veka pretilo je izumiranje pa je donesena odluka da se veći broj mlađih mužjaka i ženki uveze, radi jačanja populacije i genetskog materijala. Smatra se da sada na Pirinejima obitava 40-ak primeraka smeđeg medveda, većim delom "slovenačkih" ili njihovih potomaka.

Francuski uzgajivači stoke u Pirinejima tvrde da se u poslednjih deset godina broj smrtonosnih napada medveda na njihova stada učetvorostručio.

Donacije medveda Francuskoj su, u vreme kada se pre skoro 30 godina s njima započelo, odlično služile i kao promocija Slovenije kao zemlje s čistom prirodnom okolinom i državom velike biološke raznolikosti te turističkog potencijala.

(Telegraf Biznis/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>