• 0

Hitne mere: Ptičji grip se vratio u Hrvatsku

Prvo izbijanje bolesti primećeno je kod poljskih ćurki

  • 0

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata pojačala je kontrolu biosigurnosnih mera na farmama na području Hrvatske koje drže živinu, nakon što je istočna Evropa zabeležila porast visoko patogenog ptičjeg gripa H5N8, s više od 10 prijavljenih slučajeva u četiri zemlje EU, objavila je Hina.

Slučajevi ptičjeg gripa zabeleženi su u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji. Prvo izbijanje bolesti primećeno je kod poljskih ćurki, a pre tri nedelje ovaj grip je zahvatio čitavu farmu i tada je zbog zaraze eutanizovano oko 40.000 ovih životinja. Na mađarskoj farmi ćurki uspavano je njih 53 hiljade. Virus je potvrđen i u gradu Acs, na granici sa Slovačkom.

Veterinarska inspekcija Hrvatske izveštava da je 16. januara od Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, primila službeni zahtev za hitno postupanje. Upravu je obavestilo mađarsko telo za veterinarstvo. Iz inspekcije navode da su odmah po primljenom zahtevu sproveli nadzor kod subjekata u poslovanju s hranom u koje je, prema dobijenim distribucijskim listama, dopremljeno 5.416 kilograma mesa živine.

Veoma patogene sorte virusa H5N8 dovode do visoke stope smrtnosti u većini slučajeva. Konkretno ova vrsta je u Evropu stigla iz Južne Koreje 2014. godine, migracijom ptica. Ptičji grip se lako širi među pticama, ali samo dve podvrste H5N1 i H7N9 mogu inficirati ljude.

Evropa je najveći potrošač pilećeg mesa na svetu, posle SAD i Kine. EU je treći svetski proizvođač tog mesa, a Poljska je vodeća po proizvodnji mesa od živine. Prva epidemija u Poljskoj zabeležena je 2017. godine. Mađarsku je poslednji put pogodila epidemija 2016. godine kada je virus gripa pogodio i Hrvatsku.

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>