• 0

Najprodavaniji grčki jogurt u Japanu izgubio svoj status: Grci tvrde da nije originalan

Ova azijska zemlja ima rok od 40 dana da uloži žalbu na prvobitnu pravnu odluku

  • 0

Grčka je nedavno dobila "bitku" s velikom japanskom kompanijom "Meiji Co", koja proizvodi "The Greek Yogurt". Proces je pokrenut jer, kako navode Grci, nije reč o originalnoj recepturi, odnosno ne žele da potrošači dobijaju pogrešne informacije, niti imitaciju proizvoda koji se kao takav ne proizvodi nigde u Grčkoj.

Ova mediteranska zemlja je kontaktirala Zavod za patente Japana, koji je pravno presudio u njenu korist: naime, žig "grčki jogurt" biće poništen sa japanskog proizvoda. Mlekara ove azijske zemlje ima pravo da uloži žalbu na prvobitnu odluku, u roku od 40 dana. Inače, ova presuda ima veliki značaj, zato što je tržište mlečnih proizvoda u Japanu široko, a sporna kompanija kontroliše čak 40 odsto.

Iako grčki jogurt nema pravo na PDO (Protected Designation of Origin) status koji dodeljuje EU, kao na primer feta, grčke vlasti insistiraju na tome da on dobije titulu o zaštiti geografskog porekla.

Video: Potpuni hit: Evo kako da napravite jestivu šoljicu za mleko uz pomoć Mlevene Plazme

(Telegraf Biznis/Thema News)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke