• 0
 ≫ 

Renesansa zadrugarstva u Srbiji: U Novom Sadu održana konferencija podsticaja spasu srpskog sela

 ≫ 

U 2020. godini za revitalizaciju zadrugarstva u Republici Srbiji opredeljeno je novih 580 miliona dinara, a javni konkurs za dodelu tih sredstava očekuje se u prvoj polovini godine

  • 0
Milan Krkobabić

Foto: Risto Kostov

- Doživljavamo renesansu zadrugarstva! Zadruge su odgovor na nekoliko ključnih pitanja – kako opstati na malom i usitnjenom posedu, kako biti produktivan, kako izbeći nakupce i prekupce, prodati svoj proizvod i naplatiti ga. One su nada za opstanak 570.000 poljoprivrednih gazdinstava Srbije“, poručio ministar Milan Krkobabić u Novom Sadu na konferenciji pod nazivom „Podsticaji za zadruge u 2020. godini na republičkom i pokrajinskom nivou“ koja se danas održana u Privrednoj komori Vojvodine.

Ministar je naglasio da je akcija Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“ premašila sva očekivanja jer je od početka njenog sprovođenja 2017. godine do danas osnovano značajno više zadruga: - Mapa zadrugarstva Srbije uvećana je za 650 fabrika na otvorenom u 650 sela i to je nešto što niko od nas na početku nije očekivao.

Milan Krkobabić

Foto: Risto Kostov

Ministar Krkobabić je predočio da je do sada je iz republičkog programa namenjenog zadrugarstvu podsticajna sredstva dobilo 152 zadruge. U 2020. godini za revitalizaciju zadrugarstva u Republici Srbiji opredeljeno je novih 580 miliona dinara, a javni konkurs za dodelu tih sredstava očekuje se u prvoj polovini godine.

Ova druga po redu konferencija u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine na temu zadrugarstva i konkretnih podsticajnih mera koje u ovoj godini sprovode republička i pokrajinska vlada, okupila je više od od dve stotine zvanica.

Učestvovali su i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, predstavnici Razvojnog fonda Vojvodine i Garancijskog fonda Vojvodine, a prisustvovali su i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU akademik Dragan Škorić, brojni stručnjaci iz oblasti privrede, poljoprivrede, analitičari, ali i direktori zadruga i poljoprivredni proizvođači zainteresovani za programe republičke i pokrajinske Vlade namenjene zadrugama.

Milan Krkobabić

Foto: Risto Kostov

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević istakao je da je udruživanje imperativ za opstanak sela, da će Pokrajinka vlada nastaviti da ulaže u zadrugarstvo i da ga raduje što su poljoprivrednici prepoznali i zaštitili svoj interes udruživanjem.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov istakao je da su zadruge Vojvodine stale na noge, krenule putem razvoja i investicija i polako idu ka konačnom cilju, a to je da budu osnovni činilac razvoja i organizator života u malim sredinama.

Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>