• 8
 ≫ 

Ostali bez posla, pa postali najveći proizvođači cveća u Srbiji: Jokovići sada izvoze i za Evropu

 ≫ 

Puno se radi, ali se dobro i zaradi, poručuje porodica iz Musine reke kod Kraljeva

  • 8
Muškatle, porodica Joković

Foto: RINA.rs

Kada su pre petnaestak godina Olivera i Goran Joković, bračni par iz Musine reke kod Kraljeva, ostali bez posla u posrnulim kraljevačkim društvenim preduzećima, nisu se dugo dvoumili u izboru novog posla i izvora egzistencije.

Oliverin otac finansijski je pomogao ćerki i zetu da za početak podignu jedan plastenik za gajenje cveća sa nekoliko hiljada biljaka. Tako su krenuli, a danas su Jokovići u samom vrhu najboljih i najvećih proizvođača cveća u Srbiji, piše RINA.

Uz pomoć svog supruga, i sinova iz godine u godinu povećavali su proizvodnju i broj savremenih plastenika, proširivali asortiman cveća.

Muškatle, porodica Joković

Plastenik Jokovića, Foto: RINA.rs

- Početak je bio težak. Pored našeg skromnog znanja i iskustva za kvalitetnu proizvodnju, trebalo je pronaći pouzdane dobavljače reznica, proizvođače kvalitetnog đubriva i zaštitnih sredstava, sigurne kupce radi opstanka u velikoj konkurenciji. Danas je mnogo lakše, iako se radi nikada manje od 12 sati dnevno. Sada sam zadovoljna jer proizvodnja cveća obezbeđuje pristojan život mojoj četvoročlanoj porodici - kaže stub porodičnog biznisa Olivera Joković za agenciju RINA.

U plastenicima Jokovića raste oko 200.000 biljka, 40 vrsta cveća, počev od muškatli svih vrsta, među kojima su "ledene" zaštitni znak cvetnog raja u Musinoj reci, zatim kaliope, ciklame, zomale i na desetine drugih koje sve brže osvajajaju najprobirljivija tržišta.

- Najveće količine cveća prodajemo našim tradicionalnim kupcima kod svoje kuće, zatim na kraljevačkoj, čačanskoj i drugim pijacama u okolnim gradovima, kao i u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji. Naše cveće imali su prilike da vide i Holanđani, Mađari, Nemci i mnogi. Zato o svemu vodimo računa. Reznice i đubrivo nabavljamo u Sloveniji, ništa u lancu proizvodnje, od sadnje do pakovanja, ne prepuštamo slučaju - ističe Goran Joković.

Muškatle, porodica Joković

Muškatle kod Jokovića - najtraženiji proizvod, Foto: RINA.rs

Jokovići planiraju da sa svojim cvećem izađu na tržište Zapadne Evrope. Upoređivali su se s drugima na raznim sajmovima i izložbama i videli da su ravni najboljim i najpoznatijim evropskim proizvođačima. U punoj su snazi ambiciozni i radni sinovi Nikola i Nenad, koji su ovladali znanjem iz oblasti cvećarstva, iako se za to nisu školovali. To celoj porodici olakšava posao u odnosu na vreme od pre desetak godina.

- Brat i ja smo odlučili da cvećarstvo bude i naš životni poziv. Tačno je, puno se radi, ali se i dobro zaradi. U svakom slučaju, biće nam lakše nego našim roditeljima. Imaćemo u njima dobre učitelje, obezbeđeno tržište koje ćemo čuvati kvalitetom i poštenim odnosom prema kupcim - rekao je sin Nikola.

Muškatle, porodica Joković

Sinovi nastavljaju porodični biznis, Foto: RINA.rs

Ova vredna i uzorna porodica u moderne i funkcionalne plastenike, prateće sisteme za navodnjavanje i grejanje i drugu infrastrukturu do sada je uložila više od 100.000 evra.

Zato odustajanja od ovog posla više nema. Sinovi već polako preuzimaju najveći posao u malom cvetnom raju u svojoj Musinoj reci.

Video: Kako je naš najpoznatiji MMA borac otišao u penziju: Nekad sam nad ljudima izvodio “giljotinu”, a danas sadim cveće

(Telegraf Biznis/RINA.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    18. februar 2020 | 08:30

    Kakvo bre selo kod Kraljeva? Nije to mesto za mlade momke pune zivote..prodajte to i pravac BG...kakvo cvece i 12 sati rintanja i prljanja zemljom..u BG za 8/sati zaradice barem 500 evrica...

  • majalena

    18. februar 2020 | 08:45

    Bravo.

  • Lilly

    18. februar 2020 | 08:47

    Samo napred momci ,srecno vam bilo.Pozdrav celoj familiji

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>