• 8
 ≫ 

Najbolji menadžer u Srbiji: Radnici su naša najveća vrednost

 ≫ 

"Poljoprivreda je svakako jedna od bazičnih grana srpske privrede i velika šansa Srbije. Ono što definitivno moramo jeste da podignemo prinose po hektaru, gde zaostajemo u poređenju sa razvijenim zemljama"

  • 8

Šta moramo zajedno da uradimo da bi poljoprivreda ostala naša šansa, kako danas u vreme digitalizacije biti lider u svojoj industriji, koliko je važna briga o zaposlenima, i kakav bi trebalo da bude najbolji menadžer u Srbiji, razgovarali smo na marginama Kopaonik Biznis Foruma sa Mihailom Jankovićem, direktorom Nectar grupe.

  • Četvrta industrijska revolucija bila je tema foruma, ali i vašeg panela...Čuli smo koliko je ona važna i da se na oblasti na koje se posebno odnosi je poljoprivreda. Kako to da iskoristimo?
  •  

 

- Poljoprivreda je svakako jedna od bazičnih grana srpske privrede i velika šansa Srbije. Ono što definitivno moramo jeste da podignemo prinose po hektaru, gde zaostajemo u poređenju sa razvijenim zemljama. 

To govori o velikom potencijalu.

  • Kako to postići?
  •  

 

- Definitivno ne može jednom merom. Ovde govorimo i o sistemima za navodnjavanje, pričamo o digitalizaciji, organskoj proizvodnji, to može biti konkurentska prednost Srbije. Pričamo o spremanju adekvatnih kadrova za budućnost koji mogu da iznesu sve što ono što je potrebno.

Tu je svakako potrebna i pomoć države, kako malim, tako i velikim proizvođačima.

  • Trend u svetu prelio se i na kompanije ovde, a vi ste primer u čijem je fokusu društvena odgovornost i održivo poslovanje, predstavili ste i svoj prvi godišnji izveštaj o održivom razvoju, najavili ste ulaganje...šta još kompanija radi po tom pitanju?
  •  

 

- Nectar je kompanija se koja se ponaša odgovorno otkako je nastala. To je obeležilo ovih 20 godina. Sve što smo uradili u prethodnom periodu je samo nastavak aktivnosti koje smo imali do sada. Želeli smo da podvučemo crtu, da vidimo šta smo uradili, u smislu doprinosa zajednici, a i da sami sebi zacrtamo ciljeve za narednu deceniju.

Uradili smo jako puno. Mislimo da možemo više pojedinačno, a zajedno i još više. Naravno, tu je potrebna i pomoć države, ali i da jedni drugima budemo primer, da se drugi ugledaju na naše korake.

  • Konkretno, kada je reč u zaštiti životne sredine?
  •  

 

Želimo da smanjimo upotrebu vode za 15 odsto, emisiju gasa za 20 odsto. Prvi u regionu smo najavili prelaz na biljna pakovanja tetrapak, odnosno kartonske ambalaže. To su sve neke mere kojima želimo da pomognemo da okruženje u kojem živimo bude bolje i zdravije i da ostavimo bolju budućnost našoj deci.

  • Nije vam samo u fokusu zajednica, već i vaši zaposleni, da li oni to prepoznaju?
  •  

 

- Trudimo se da prepoznaju. Znamo da uvek možemo više i bolje, na kraju krajeva zaposleni su naša najveća vrednost i najbolji ambasadori firme. Nastavićemo u narednom periodu da investiramo u njihov razvoj, jer oni su budućnost ove kompanije.

Sa druge strane ono što možda možemo više jeste mogućnost da komuniciramo sve aktinvosti i inicijative u smislu održivog rasta.

  • Vi ste proglašeni za menadžera godine, iz vašeg ugla koje su menadžerske veštine potrebne da bi se išlo u korak sa digitalizacijom?
  •  

 

- Živimo u svetu koji se jako brzo menja, i moramo da se adaptiramo na promene. S druge strane, mislim da je neophodno da razvijemo veštine koje ne mogu zameniti mašine, koje ne može da zameni ni automatizacija, ni digitalizacija.

A to su emocionalna inteligencija, kreativno razmišljanje, asocijativno razmišljanje. To je liderstvo koje se manifestuje u svakodnevnom poslu i radu.

Takođe, taj takozvani lideršip se danas menja. Nekada su lideri bili autoritativni, sada se više ide ka demokratskim liderima koji mogu da pokrenu kompaniju, ljude, da ih okupe oko sebe...

  • Slušali smo vas, rekli ste da je to za vas i odgovornost, u kom smislu? I dodatno, da li u našoj zemlji ima menadžera koji mogu nesumnjivo da nas vode kroz Četvrtu industrijsku revoluciju?
  •  

 

- Mislim da ima. To je odgovornost svih nas koji smo na menadžerskim pozicijama - da razvijamo buduće generacije, da investiramo i svoje vreme u njihov razvoj, jer njihov razvoj će direktno opredeliti i budućnost u kojoj ćemo zajedno i živeti.

To je naša obaveza i naša odgovornost.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>