• 12
 ≫ 

Upravo su objavljene nove cene: Evo koliko će ove godine koštati maline, a koliko pšenica i meso

 ≫ 

Najveće turbulencije očekuju se na tržištu svinjskog mesa zbog širenja afričke kuge svinja u svetu

 • 12
povrće

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je pretpostavljene cene za deset poljoprivrednih proizvoda koji su najviše zastupljeni na našim oranicama i u voćnjacima.

Cilj je bio da se napravi godišnja projekcija cena dominantnih poljoprivrednih proizvoda u strukturi domaće proizvodnje.

Analize su za sada urađene za deset proizvoda i očekuje se da će taj spisak biti dopunjen u narednom periodu.

Tako na primer, cena maline se procenuje na 1,25 evra po kilogramu (avans) za delimično ugovorenu proizvodnju. Navodi se da su početkom ove godine neke kompanije koje imaju delimično ugovorenu proizvodnju i prodaju već zaključivale ugovore na taj iznos.

Analiza SIDEV-a ukazuje da se, što se tiče pšenice, očekuje prosečna cena oko 160 evra po toni s određenim varijacijama tokom godine.

Najveću cenu žito će dostići pred žetvu, a najnižu u vreme žetve. Očekivanja su da će cena u proleće prvo početi da se snižava, a da će u jesen beležiti rast.

Prosečna pretpostavljena cena kukuruza iznosi 140 evra po toni sa varijacijom plus-minus 15 evra. Kada je rec o soji, njena cena ce se kretati izmedu 320 i 340 evra. Imace blagi trend rasta dok ne budu objavljeni podaci o zasejanim površinama i očekivanim vremenskim prilikama u svetu i kod nas, kada se očekuje naredna procena za drugu polovinu 2020. godine.

Ipak, očekuje se da će i cena soje biti blago veća nego 2019. godine, navodi se u izveštaju.

Najveće turbulencije očekuju se na tržištu svinjskog mesa zbog širenja afričke kuge svinja u svetu.

U analizi se navodi da će prosečna cena "žive vage" svinja biti 142 evra (1,42 evra po kilogramu) i da će imati trend rasta u prvoj polovini godine.

Procene su, ističe se, zasnovane na pretpostavkama da će se proizvodnja uvećavati kao posledica rasta cena i očekivanja, kao i da će Kina nastaviti da povećava uvoz koji bi u ovoj godini trebalo da dostigne 3,5 miliona tona (u 2019. zabeležen je uvoz od 2,6 miliona tona).

Pretpostavka je da će se nastaviti rast izvoza ove vrste mesa iz EU u Kinu. Zbog dobre cene i proizvodnja će rasti (ali ne preterano zbog skupe prasadi), što će dovesti do situacije da će ponuda biti veća od tražnje (ne toliko da bi došlo do velikog pada cena).

Ističe se da će u EU cena svinja biti viša nego u Srbiji, a očekivanja su da će u poslednjem kvartalu godine doći do pada cena u Evropskoj uniji.

cene

Foto: Printscreen

Pogledajte u našoj galeriji i na koje proizvode se odnose nove cene.

Video: Promocija zaštićenog geografskog porekla u Srbiji, put ka svetskom tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Deki

  11. mart 2020 | 12:12

  A u prodavnici pšenica 130 dinara za 1 kilogram.

  126
  0

  Podelite komentar

 • Jasmina

  11. mart 2020 | 11:52

  150 dinara kg maline???? Ma koga i dokle vi zajebavate? Od tog posla nema nista, nakina ove godine MORA biti minimum 200din/kg inace cete da ostanete bez vaseg "crvenog" zlata ;) pozdrav od malinara

  54
  6

  Podelite komentar

 • Urke.

  11. mart 2020 | 13:02

  Nas seljak je taki da nema uvoza cena bi nam bila trostruko veca, zato ziveo uvooz !

  3
  42

  Podelite komentar