• 1

Setva u doba korone: Ratari na vreme kupili seme, sve spremno za prolećne radove

Naši ratari su već zimus počeli da kupuju seme

  • 1
setva Foto: Pixabay

Za razliku od epidemioloških prilika, vremenske su gotovo idealne za setvu. Posao ne može i ne sme da čeka pa je tako i na njivama u mnogim atarima.

Da li će biti dovoljno semenskog materijala pitanje koje se čuje ovih dana među našim ratarima?

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji nemaju razloga za birgu budući da ima dovoljno semenskog materijala, rekli su za Telegraf Biznis iz "Instituta za kukuruz "Zemun Polje" i Udruženja "Žita Srbije".

Osim semena, obezbeđeno je i dovoljno repromaterijala i đubriva.

- Mi se nalazimo na pragu setve, i dobar deo proizvođača je još tokom zime nabavio semenski materijal i drugi repro materijal, kao što je đubrivo i hemija za zaštitu. Mislim da je najmanje rezervi hemije jer su naši ratari navikli da kupuju te proizvode po potrebi, ali mineralno đubrivo i seme je kod većine obezbeđeno - rekao nam je Predsednik Udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković.

S druge strane, ima problema kao i u celom svetu zbog korona virusa, međutim, kako ističe naš sagovornik, vlada je preduzela mere i ostavila da robni promet može da se odvija skoro nesmetano, uz kontrolu.

I kada ne bismo imali sve u rezervi, dodaje, "mislim da neće to biti problem, jer smo svedoci da kamioni prolaze".

- Ne očekujem neke posebne probleme u setvi, ukoliko nas vreme posluži. Očekujem da se poseje u prolećnoj setvi oko milion hektara pod kukuruzom, 240.000 pod sojom, 220.000 hektara pod suncokretom - kaže on. Prema njegovim rečima, mnogi ratari su već na njima i pripremaju zemlju za setvu.

Zamenik direktora Instituta za kukuruz "Zemun Polje" Miodrag Tolimir kaže da je oko 70 procenata tržišta je snabdeveno, a ostatak poljoprivrednika će to učiniti pred samu setvu.

Tolimir kaže da taj instutut, kao i Institut za ratarstvo i povratstvo u Novom Sadu mogu odgovoriti izazovu u novonastalnim okolnostima, i obezbediti da poljoprivrednici imaju dovoljno semena za predstojeću setvu.

Ističe i da u novonastaloj situaciji usled vanrednog stanja ne treba dozvoliti nikakve spekulativne radnje, odnosno povećavati cene.

- Za setvu u ovoj prolećnoj sezoni ima ga dovoljno. 70 odsto semena kukuruza je već distribuirano ka kupcima. Ne postoji bojazan da semena neće biti. Raspolažemo hibridima svih vrsta. Nema potrebe za špelukacija, ne moraju da brinu poljoprirednici  -rekao nam je on.

Inače, pored Instituta postoje i kompanije koje prodaju seme.

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je nedavno pretpostavljene cene za deset poljoprivrednih proizvoda koji su najviše zastupljeni na našim oranicama i u voćnjacima.

Cilj je kako ističu, da se napravi godišnja projekcija cena dominantnih poljoprivrednih proizvoda u strukturi domaće proizvodnje. Analize su za sada urađene za deset proizvoda i očekuje se da će taj spisak biti dopunjen u narednom periodu.

Cene su date za pšenicu, kukuruz, soju, svinje, goveda, borovnicu, malinu, šljivu, papriku, krompir.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Банаћанин

    19. mart 2020 | 13:51

    Као и увек пољипривредницима нема помоћи, тско је било тако ће и бити, у ово доба патње и посла сетва креће, неможемо продати кукуруз јер га тренутно нико не купује а трактор на воду неће да иде!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>