Časlav je našao način da uveća svoje stado: Uzgaja samo sjeničke ovce, koje ovih dana pasu na Jelici
Sjeničke ovce su veoma mlečne i otporne. Daju meso i mleko izuzetnog kvaliteta, kaže ovaj ovčar iz Pekčanice
Nakon što je izvoz voća postao slabo pofitabilan, brojni domaćini i uzorni poljoprivrednici iz srpskih sela odlučili su se za uzgoj ovaca.
Časlav Rakić, iz Pekčanice kod Kraljeva, nakon mešovite poljoprivredne proizvodnje odlučio je da iskoristi prirodne uslove i na jugo-istočnom delu planine Jelice svakodnevno na ispašu vodi svoje stado.
- Ovčarstvo u mojoj porodici ima dugu tradiciju. Nikada nismo bili bez najmanje tridesetak brava ovaca, u nekim davnim vremenima bilo ih je daleko više. Zato sam i rešio da se s porodicom ozbiljnije posvetim uzgoju ovaca. Stado sada broji oko 70 ovaca, bez jagnjadi, a u planu je povećanje - kaže Časlav za Rinu.
Cilj ovog domaćina jeste da njegovo stade broji oko 200 grla, tako da u narednih nekoliko godina neće prodavati žensku jagnjad, kako bi u tome i uspeo. U svom uzgoju opredelio se za sjeničku ovcu.
- Najbolja je za naše podneblje. Otporna je i daje meso i mleko izuzetnog kvaliteta. Sjeničke ovce su jako mlečne, često daju dvoje jagnjadi koja dobro napreduju i njihova prosečna težina sa 90 dana, pri kvalitetnoj ishrani, iznosi oko 35 kilograma - kaže Rakić.
Ova porodica iz Pekčanice, sela ispod Jastrebara (ogranka Jelice), učinila je sve što je do nje da uspeh, koji se pre svega meri zaradom, ne izostane.
Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu
(Telegraf Biznis/Rina)
Video: Mile Jelić Business development manager Comtrade-a
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
WILSON
Na planini na JELICI...
Podelite komentar