• 9
 ≫ 

11 milijardi investicija u našu poljoprivredu, junad za kukuruz...Ovo su konkretne mere za pomoć

 ≫ 

Samo jedna mera vredi 11 milijardi dinara

  • 9
poljoprivrednik Foto: Pixabay

Vlada Srbije donela je mere podrške poljoprivrednicima za saniranje posledica korona virusa. Usvojena je Uredba kojom su utvrđena dva seta mera pomoći. 

Kao što smo ranije preneli, reč je o dve mere. Konkretno, jedna mera, tiče se krediranja poljoprivrednika, a druga se odnosi na direktnu finansijsku podršku.

Samo mera subvencionisanja kredita dovešće do investicija u poljoprivredi u iznosu od 11 milijardi dinara.

Takođe, Vlada je zbog uvođenja vanrednog stanja usvojila i Uredbu kojom se produžava rok za razmenu tovnih junadi za merkantilni kukuruz i to do 15. maja 2020. godine.

Robne rezerve su za ovu meru obezbedile gotovo 31.000 tona kukuruza.

Tako, gazdinstvima će biti omogućeno ukupno 2,6 milijardi dinara podrške preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede. Taj iznos namenjen je za veliki broj individualnih poljoprivrednih proizvođača koji nisu preduzeća.

Poljoprivrednici će kredite za likvidnost i nabavku repromaterijala moći da dobiju po kamati od jedan odsto godišnje, uz rok otplate na 36 meseci.

Iznos od  2, 6 milijardi dinara već od utorka biće na raspolaganju poljoprivrednicima preko Uprave za agrarna plaćanja, najavio je ranije danas ministar finansija Siniša Mali. On je pozvao sva poljoprivredna gazdinstva i poljoprivrednike koji imaju probleme i osećaju posledice krize da se prijave i iskoriste novac države.

Video: Uvedene još dve uredbe za pomoć poljoprivrednicima

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    16. april 2020 | 20:45

    URADITE SVE ZA SELO I SELJAKA -POLJOPRIVREDNIKA JER CE TO BITI SPAS ZA SRBIJU !!! MORATE IM OBEZBEDITI I ODKUP-PLASMAN PROIZVODA I NAROD CE OSTATI U SRBIJI !!!

  • Jera

    17. april 2020 | 00:38

    Ne razumem stav države o subvenciji poljoprivrednika za mehanizaciju.Treba milion papira i ono što je najbitnije treba skupiti pun iznos za mašinu ili alatku pa onda čekati povraćaj.Sa poljoprivrednim mašinama nije moguće raditi ništa drugo sem obrađivati zemlju pa je logično odmah da budu dostupne sa subvencionisanim cenama.Ovo bi sigurno smanjilo mahinacije a poljoprivrednici bi sigurno uspevali da mnogo više obnavljaju opremu i povećavaju i proizvodnju i konkurentnost i bezbednost u radu.Trenutnim merama krupni zemljoposednici bliski državi su izuzetno favorizovani a sitniji proizvođači pogotovo mladi koji počinju i stariji koji se vraćaju poljoprivredi zbog gubitka posla itd.. su totalno zanemareni.Sve mašine za poljoprivredu treba prodavati odmah po subvencionisanim cenama.Ne vidim mogućnost zloupotrebe jer sa tim mašinama sem rada u poljoprivredi nije moguće raditi ništa drugo sem obrađivati zemlju što bi trebalo da bude valjda osnovni cilj ove priče.Mislim da bi se na takav način bitno usavršila i omasovila poljoprivreda u sledećih par godina.

  • Milorad

    16. april 2020 | 22:39

    Vi ne mozete svetu od seljaka da uzmete, malinu, visnju, tresnju, i ostalo, a ovamo kao nudite milijarde, ta ajte molim vas, ne igrajte se corava posla.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>