• 9

11 milijardi investicija u našu poljoprivredu, junad za kukuruz...Ovo su konkretne mere za pomoć

Samo jedna mera vredi 11 milijardi dinara

  • 9
poljoprivrednik

Foto: Pixabay

Vlada Srbije donela je mere podrške poljoprivrednicima za saniranje posledica korona virusa. Usvojena je Uredba kojom su utvrđena dva seta mera pomoći. 

Kao što smo ranije preneli, reč je o dve mere. Konkretno, jedna mera, tiče se krediranja poljoprivrednika, a druga se odnosi na direktnu finansijsku podršku.

Samo mera subvencionisanja kredita dovešće do investicija u poljoprivredi u iznosu od 11 milijardi dinara.

Takođe, Vlada je zbog uvođenja vanrednog stanja usvojila i Uredbu kojom se produžava rok za razmenu tovnih junadi za merkantilni kukuruz i to do 15. maja 2020. godine.

Robne rezerve su za ovu meru obezbedile gotovo 31.000 tona kukuruza.

Tako, gazdinstvima će biti omogućeno ukupno 2,6 milijardi dinara podrške preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede. Taj iznos namenjen je za veliki broj individualnih poljoprivrednih proizvođača koji nisu preduzeća.

Poljoprivrednici će kredite za likvidnost i nabavku repromaterijala moći da dobiju po kamati od jedan odsto godišnje, uz rok otplate na 36 meseci.

Iznos od  2, 6 milijardi dinara već od utorka biće na raspolaganju poljoprivrednicima preko Uprave za agrarna plaćanja, najavio je ranije danas ministar finansija Siniša Mali. On je pozvao sva poljoprivredna gazdinstva i poljoprivrednike koji imaju probleme i osećaju posledice krize da se prijave i iskoriste novac države.

Video: Uvedene još dve uredbe za pomoć poljoprivrednicima

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jera

    Ne razumem stav države o subvenciji poljoprivrednika za mehanizaciju.Treba milion papira i ono što je najbitnije treba skupiti pun iznos za mašinu ili alatku pa onda čekati povraćaj.Sa poljoprivrednim mašinama nije moguće raditi ništa drugo sem obrađivati zemlju pa je logično odmah da budu dostupne sa subvencionisanim cenama.Ovo bi sigurno smanjilo mahinacije a poljoprivrednici bi sigurno uspevali da mnogo više obnavljaju opremu i povećavaju i proizvodnju i konkurentnost i bezbednost u radu.Trenutnim merama krupni zemljoposednici bliski državi su izuzetno favorizovani a sitniji proizvođači pogotovo mladi koji počinju i stariji koji se vraćaju poljoprivredi zbog gubitka posla itd.. su totalno zanemareni.Sve mašine za poljoprivredu treba prodavati odmah po subvencionisanim cenama.Ne vidim mogućnost zloupotrebe jer sa tim mašinama sem rada u poljoprivredi nije moguće raditi ništa drugo sem obrađivati zemlju što bi trebalo da bude valjda osnovni cilj ove priče.Mislim da bi se na takav način bitno usavršila i omasovila poljoprivreda u sledećih par godina.

  • Marko

    Ne trebaju nikakve subvencije vase nikom samo vi donesite otkupnu cenu svih proizvoda da proizvodjac zna cenu onog sto zeli proizvoditi a ispod koje njegov proizvod niko ne moze kupiti pa da vidite kako ce da cveta proizvodnja. A ne bice malina 2 eu, kupina , visnja itd itd a kad pocne da se bere onda kupujete po 30 din. E to vise nece da moze niko ni za koga nece da radi pa vidite kolko trenutno imate zasada voca u odnosu na period iz 90 ih do 2008 u odnosu na sad.

  • Poljoprivrednik

    Meni niste platili ni subvencije za predata grla jagnjadi iz 2017-e i ako su vam svi potrebni papiri predati u roku tako da ni jedna vasa prica vise nije za mene. Radim za sebe prodajem kome ja hocu i kraj price, znam sta proizvodim sta mi deca jedu i briga me.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke