• 3
 ≫ 

Hrvatske jagode papreno skupe: Jedan kilogram 750 dinara, pa se kupci okreću onima iz uvoza

 ≫ 

Reč je o vrgoračkim jagodama koje stižu nedelju dana pre ostalih

  • 3
procvetalo u novembru, rodilo Domaće jagode u Hrvatskoj papreno skupe / Foto: Rina

Kao što su proizvođači s juga Hrvatske najavljivali, prve vrgoračke jagode u sredu su počele da se prodaju na nekoliko lokacija u Zagrebu, a njihova cena od 50 kuna (6,5 evra) za kilogram iznenadila je, pa i šokirala, najvernije kupce.

Za pakovanje od pola kilograma koje se, kako prenosi Novac.hr, godinama pakuje u prepoznatljive plave korpice - u sredu je mali broj Zagrepčana mogao da izdvoji 25 kuna, odnosno malo više od 3 evra.

Nekoliko koraka dalje, međutim, na akcijama u trgovačkim centrima mogli su da primete jagode istih sorti Clery i Joly za 10 kuna. One koje su bile istaknute, jesu domaće jagode iz Vrgorca, i svakako su svežije od onih pakovanih pre nekoliko dana u Španiji.

Kako dalje navodi hrvatski portal, tu staru priču o prednosti domaćih jagoda u odnosu na uvozne, u sezoni branja, zna i Marijan Horvat, predsednik Udruženja uzgajivača jagoda grada Zagreba, ali je ova cena od skoro 7 evra i njega ostavila bez reči.

- To je prestrašno. I ja sam juče od naših članova dobio informaciju da nakupci koriste ovu situaciju i "nabijaju" cene jagoda na prodajnim mestima u Zagrebu. I inače su vrgoračke jagode bile skuplje za oko 15 odsto od ostalih domaćih u sezoni, jer su dozrevale nedelju dana ranije - kaže Horvat.

Dodaje da bi ova cena mogla značajno da ugrozi hrvatski prinos, jer će se ljudi okrenuti uvoznim jagodama.

Članovi ovog Udruženja "Jagodica purgerica" odlučili su da će se njihove jagode od početka sledeće nedelje prodavati po staroj ceni od 15 kuna za 500 grama, a uveli su i novinu poput dostave za veće količine po još boljim cenama.

Video: Zoran je dokazao da je u Srbiji apsolutno sve moguće, čak i dobrička banana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mule

    17. april 2020 | 11:25

    Sta ce nama HR jagode Ko normalan jos to kupuje Imamo svoje jagode...

  • Jel

    17. april 2020 | 10:51

    Zivi otrov. Ko ovo moze da kupi deci

  • Pravednik

    17. april 2020 | 11:04

    Skuplje 15% u odnosu na uvozne. Uvozne 10 kuna a oni hoće da spuste cenu njihovih na 15 kuna. Rođaci, to je 50% skuplje, ili Vam ne ide dobro matematika?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>