• 3

Ukinuta kontrola na virus "prljavih ruku" - šta to tačno znači za naše malinare

Ukinuta kontrola malina iz Srbije na norovirus

  • 3
maline

Foto: Pixabay

Srpske maline pri izvozu u EU neće više biti dodatno kontrolisane na norovirus, što će omogućiti lakši plasman naše robe i veće prihode za proizvođače tog voća, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Evropska komisija je donela odluku da se povuče mera dodatne kontrole za izvoz smrznutih malina poreklom iz Republike Srbije, objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Mera dodatne desetoprocentne kontrole, odnosno kontrole svake desete pošiljke malina iz Srbije na norovirus dovela je do dodatnih troškova za izvoznike i umanjenja prihoda proizvođača malina.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su u proteklim godinama intenzivno radili na uspostavljanju sistema bezbednosti hrane koji garantuje kvalitet proizvoda, a što uključuje zakonodavni okvir, akreditaciju metoda ispitivanja na norovirus, edukaciju inspektora, kao i subjekata u proizvodnji i preradi maline, što je dovelo do ovakve odluke u EU kažu nadležni.

Šta je norovirus?

Norovirus najčešće se prenosi prljavim rukama i lošom higijenom prilikom branja i transporta malina i može da se javi u bilo kom podneblju.

Praksa je da se sporna pošiljka uništi ili da se dodatno preradi, pošto se norovirus javlja obično kod svežih namirnica.

Ovakvi slučajevi do sada su bili sporadični i realni pošto je reč o svežem proizvodu koji se izvozi u takvom stanju da je podložan virusima.

Srbija je u poslednjih nekoliko godina u posebnom režimu kontrole kada je reč o novovirusu, ali da smo u saradnji sa EU imali jasan sistem po kome reagujemo.

Preedsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da je EU ukinula kontrolu za srpske malinare. 

Video: Nevreme potpuno uništilo 60 ari malina porodici Đoković iz Velike Ježevice

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>