• 5

Dragomir hoće da smanji troškove za hranu stada, pa mora da poklanja koze

Nije uspeo da obezbedi ni adekvatan prostor za koze. Smeštene su u štali od 50 kvadartnih metara, a za novu investiciju i izgradnju većih objekata, potrebno mu je oko milion dinara

  • 5
Dragomir Pantevski, Glogonja Dragomir Pantevski / Printskrin: RTS

Dragomir Pantevski iz Glogonja, kod Pančeva, ima veliku farmu koza od koje više ne može da živi. Za jariće i koze dobija izuzetno nisku cenu, a da bi smanjio troškove za hranu za stado - prinuđen je i da ih poklanja.

Kada je pre deset godina ostao bez posla u državnoj firmi, Dragomir je odlučio da se posveti kozarstvu. Stekao je za to vreme stado od 70 koza i 30 jarića, piše RTS.

Ova zima mu je bila najteža, jer je morao da obezbedi 1.200 bala deteline, a prihodi nikad nisu bili manji.

- Ranije se moglo, sve sam prodavao i to jariće po 350 dinara za kilogram, čekalo se u red. Sad nema više, ne znam šta se desilo, ali u poslednje dve godine ostaje mi po 20 jarića i sad ih ima 70 velikih - priča Dragomir Pantevski iz Glogonja.

Za koze od početka godine dobija 2.000 dinara po komadu, što je kako kaže izuzetno malo. Jedinu zaradu sad ima od prodaje kozjeg mleka i sira, ali to ne može da pokrije ni osnovne troškove.

Dragomir Pantevski, Glogonja Dragomir sa svojim kozama / Printskrin: RTS

- Sad sam skoro poklonio 60 jarića. Dao sam ih sa 1.500 dinara na komad i to jare od deset kilograma. To je poklon, ali nisam imao drugi izbor. Da nisam to uradio, ne znam šta bih radio. Ove već ne mogu da dam, njih 10-tak već su primile jarca, imaju pet meseci i ne znam šta ću dalje - kaže Pantevski.

Dragomir nije uspeo da obezbedi ni adekvatan prostor za koze.

Smeštene su u štali od 50 kvadartnih metara, a za novu investiciju i izgradnju većih objekata, potrebno mu je, kako kaže, oko milion dinara, a on sam to ne može da obezbedi.

Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boba

    7. maj 2020 | 17:02

    A gde si sad državo i predsedniče....pomozite čoveku,donirajte...ne valja kad ne radiš,a izgleda još gore prođeš kad pošteno radiš...e Srbijo moja,zemljo poljoprivrede

  • sremac

    7. maj 2020 | 22:59

    Ovo govori o fantasticnom privrednom rastu nase zemlje. Jasno je, nema vise ko da kupuje. Ko je ostao ovde, pokusava da podmiri komunalije da ga ne pojure plemeniti izvrsitelji. Usput, kupi najjeftiniju hranu iz marketa...hipermarketa Ima mesa na akciji koliko hoces. Kakvo je, nema veze. A da se drzava pozabavi logistickom podrskom za izvoz? A ne, to je protekcionizam, privrednici treba sami da se probijaju...na stranom trzistu. Sramota da postenim radom covek mora da misli o egzistenciji. Bar drzimo tradiciju, sto se tice bilo kakve proizvodnje u srbiji, slobodan pad traje beskonacno.

  • Vito

    7. maj 2020 | 20:44

    Ne sekiraj se druze,Krkobabic misli na tebe,on je ekspert za blagostanje poljoprivrednika.Dok on brine za vas,vi ne treba da se sekirate.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>