• 14
 ≫ 

"Malinari slabo poštovali preporuke struke": Sve ono što je bilo loše prošle godine, ostalo je i ove

 ≫ 

Prošle godine izvoz maline je bio 200 miliona evra

  • 14
Prošle godine izvoz maline je bio 200 miliona evra

Timovi ministarstva poljoprivrede obišli su zasade malina u opštinama Arilje i Ivanjici. Ovo je bila praksa i prošle godine, kada se na licu mesta procenjuje u kakvom je stanju malina, da li su poljoprivredni proizvođači ispoštovali dogovor i preporuku struke, i da li se pridržavaju agrotehničkih mera.

- Stanje je šaroliko. Sve ono što je bilo loše u zasadima prošle godine, nažalost je i ove. Većina nije ispoštovala preporuke, a oni koji su tražili savet od Poljoprivrednih stručnih službi, imaju mnogo bolje zasade i očekuju veći prihod. Ako imate pomoć države u najbitnijoj stvari, zašto to ne iskoristite - rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević.

Dalje je dodao da oni, koji su uzimali sertifikovani sadni materijal i primenjivali agrotehničke mere, sada imaju dobre zasade.

- Mi moramo sve da uradimo što je do nas, kako kvalitet malina, kao naš strateški proizvod, ne bi dolazio u pitanje. Treba da se uradi priručnik od prvog koraka do poslednjeg, odnosno preporuka struke, kako i šta treba da se radi, da onaj koji krene u tu priču zna, a ne da je krči posle dve godine. Šta su norme hladnjačara, šta je posao države - kazao je Bogićević.

Nije mogao da govori o ceni maline, jer ona zavisi od tržišta, odnosno ponude i potražnje. Inače, prošle godine izvoz maline je bio 200 miliona evra.

- Država je tu da pomaže sa merama i subvencijama, i to radi za bilo koju granu poljoprivrede. Inače, nikada nije bila bolja saradnja između minstarstva i lokalnih samouprava, jer radimo zajedno i dopunjavamo se - kaže Bogićević.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pokrenulo je projekat rejonizacije voćarske proizvodnje, koji treba da bude gotov do kraja godine.

- Što se tiče maline, po rečima stručnjaka, ona uspeva na većim visinama. To se vidi i sada obilaskom terena. Što je niže i bliže rekama, zasadi su lošiji i više je bolesti napada. Kada se rejonizacija završi, znaće se šta i gde se gaji i po toj osnovi će se raditi mere i subvencije - navodi Bogićević.

- Podrška Ministarstva poljoprivrede opštini Ivanjica od nemerljivog je značaja, i ona nije izostala ni u vanrednom stanju, kada je poljoprivrednim proizvođačima pomoć bila najneophodnija - rekao je predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović.

- Podsticaje resornog Ministarstva iskoristilo je 129 poljoprivrednika ivanjičke opštine, podeljeno je 740 tona đubriva, 30 tona goriva, 10 tona merkantilnog kukuruza za razvoj stočarstva - kaže on.

Kako dalje navodi, "kroz projekte podsticaja poljoprivrednika za razvoj stočarstva, opština Ivanjica podelila je 1.400 grla jagnjadi, 220 košnica za razvoj pčelarstva i 590 hiljada sadnica maline sorte vilamet".

- Budžetom opštine opredeljivaće se sredstva za poljoprivrednike i u narednom periodu - zaključuje Lazović, i ističe da opština Ivanjica trenutno raspolaže sa 258 protivgradnih raketa.

Video: Nevreme u Aleksandrovcu uništilo sve kulture: Šteta se ceni na 100 odsto

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ax

    20. maj 2020 | 18:24

    Neće da ulažu u mreže, neće da osiguraju neće da poslušaj stručnjake, a hteli bi da im neko bere malinu ceo dan za crvenu. Sutra će da kažu da seljak rani sve druge. E pa gospodo seljaci ja živi na selu ali u stanu i ništa od vas nisam dobio džaba već sam sve platio. Vaše jagode sad plaćam 400 dinara, dok sam one iz Grčke i Španija plaćao 200 i tako dalje i druge proizvode.

  • Rođak sa sela

    20. maj 2020 | 16:42

    Tipično 'naški'. Nećemo da slušamo stručnjake i uporni - 'tako je radio moj deda tako ću i ja'. Zato u svetu imate tri puta veće prinose i bolji kvalitet a mi pretimo protestima i zatvaranjem drumova kad nam ne odgovara cena. Ako neko ceni seljačku muku ja sam prvi, ali da smo tvrdoglavi e tu nam nema ravnih.

  • Malinar

    20. maj 2020 | 17:52

    Dvadeset godina i više smo prepoznatljivi po kvalitetu malina, recept se prenosi sa kolena na koleno, i sad došli neki stručnjaci da ubiru plodove kako se održava malina.Ljudi pre 10 godina dizali kuće od jednog hektara, sad ne mogu da budu na nuli.Veliki pozdrav velikim stručnjacima i što dalje od seljaka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>