• 2

Srbija prati inovacije: Polja kukuruza prvi put zaprašivana dronom

"Poljoprivreda nije samo motika, traktor i plugovi"

  • 2
dron

Dron rano detektuje promene / Foto: Pixabay

Na poljoprivrednom imanju u okolini Obrenovca prvi put je primenjena tehnika zaprašivanja useva dronom.

Na imanju Poljoprivredne škole u Obrenovcu usevi kukuruza zaprašivani su pomoću bespilotne letelice, a pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević, rekao je da će resorno ministarstvo u narednom periodu još više podržavati i podsticati ovakvu vrstu rada i tretmana useva.

- Važno je da svi, a naročito učenici poljoprivrednih škola na ovakvom primeru vide da poljoprivreda nije samo motika, traktor i plugovi, već da je budućnost u novim tehnologijama i digitalizaciji, i nadam se da ćemo sa ovim nastaviti - rekao je Bogićević.

Direktorka Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Beograd, Milica Janković, rekla je da ta služba sarađuje sa Poljoprivredno-hemijskom školom u Obrenovcu i da su zajedno zasnovali ogledna polja strnih žita i kukuruza u Grabovcu.

kukuruz, usevi

Polje kukuruza / Foto: Pixabay

Dodala je da će se na kraju u vreme žetve videti i uporediti rezultati ovog načina tretmana i ručnog zaprašivanja površina.

- Ova vrsta zaprašivanja pokazuje da poljoprivreda ne mora da gleda u nebo ili blato da bi se ustanovilo da li nešto može da se radi ili ne, u ovom slučaju posao se obavlja tako da letelica praktično ne dotiče zemlju - rekla je ona.

Predsednik Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi i suosnivač firme "Agro-Dron", Momir Alvirović, objasnio je da se radi o upotrebi bespilotnih letelica za ranu detekciju promena i otkrivanje bolesti u cilju pravilnog planiranja agrotehničkih mera putem daljinske detekcije.

- Došli smo do te faze razvoja tehnologije da možemo tretman raditi iz niskog leta tokom koga dolazi do preciznog raspršivanja rastvora na visini od 1,5 do tri metra iznad useva - kazao je Alvirović.

Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>