• 5

Nedimović u obilasku: Mačva je potpuno bezbedna od poplava, nasip viši za 1,2 metra

U julu će biti završena i investicija kojom je predviđeno navodnjavanje 11.000 hektara zemljišta

  • 5
SABAC CRPNA STANICA NEDIMOVIC

Branislav Nedimović (levo) i Goran Puzović / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Branislav Nedimović, i generalni direktor "Srbijavoda", Goran Puzović, obišli su danas radove na crpnoj stanici kod Šapca, u okviru projekta "Zaštita Mačve od velikih voda reke Save i Drine u Šapcu".

Nedimović je tom prilikom poručio da je Mačva potpuno bezbedna od poplava. Radovi su počeli polovinom jula 2018. godine, a rok za završetak je jul ove godine.

Završetkom tih radova duž Save i Drine, ostvariće se potreban stepen zaštite od poplava Šapca, brojnih seoskihnaselja, industrijskih kompleksa, meliorativno uređenih poljoprivrednih površina (30.000 ha) i infrastrukture, što će omogućiti i nove razvojne projekte u priobalju Save i Drine na području Mačve.

Nedimović je rekao da je pre šest godina na ovoj lokaciji kod Šapca bila centralna tačka odbrane Srbije od poplava i da je sada sve drugačije jer su Šabac i cela Mačva potpuno bezbedni što se voda tiče. Istakao je da je država izdvojila sredstva za te namene i podsetio da je pre šest godina džakovima ovaj deo štićen od poplava, jer se decenijama nije ulagalo.

Posebnu zahvalnost je posthumno izrazio inženjeru Zvonku Kociću, nekadašnjem izvršnom direktoru "Srbijavoda", koji je vodio odbranu od poplava 2014. godine, a koji je nedavno umro usled posledica korona virusa.

SABAC CRPNA STANICA NEDIMOVIC

Obilazak radova na crpnoj stanici kod Šapca / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nasip je sada u potpunosti rekonstruisan, i radovi će u julu biti privedeni kraju - rekao je Puzović. Dodao je da je nasip sada za 1,2 metra viši nego prethodni i u potpunosti je bezbedan.

Za realizaciju ovog projekta obezbeđeno je oko 10 miliona evra iz EU IPA fondova.

 

Projektom upravljaju eksperti EU Delegacije i JVP "Srbijavoda", koje je kao korisnik izradilo tehničku dokumentaciju. Nakon katastrofalnih polava 2014, Vlada Srbije je donela državni program obnove koji je obuhvatao otklanjanje posledica, hitne sanacije na preko 350 lokaliteta koji su imali karakter kritičnih lokaliteta, istražne radove, studije i projekte za unapređenje zaštite na celom područuju Srbije, a kao prioriteti su odabrani sliv Kolubare, područje Mačve, Paraćin, Valjevo, Svilajnac i Krupanj.

Što se tiče crpne stanice, istočna zona obuhvata deonicu Drenovac Čevrntija, a vrednost radova koji su obuhvatili rekonstrukciju nasipa dužine 5,3 kilometara je oko četiri miliona evra. Zapadna zona - deonica Banov Brod-Crna Bara obuhvata kompletnu rekonstrukcuju nasipa dužine od 10,8 kilometara.

Puzović je najavio i da će u julu biti završena i investicija kojom je predviđeno navodnjavanje 11.000 hektara zemljišta. Plan je da se navodnjavanje omogući za još 15.000 hektara zemljišta u naredne tri godine.

Video: Nevreme u Aleksandrovcu uništilo sve kulture: Šteta se ceni na 100 odsto

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>