• 0

Trovanje pčela u Slatini: Dušanu uništeno 60 košnica, stradale radilice koje donose nektar

Zbog pčela u zasadima kruške rodnost se povećava za 36 odsto, šljive za 72%, višnje za 67%, jabuke 38%, jagode 55% a najviše maline za čak 81%

  • 0
pčelar, rina Foto: RINA

Poznati čačanski pčelar Dušan Кukić ostao je bez svih šezdeset košnica koje je imao na svojoj parceli u Slatini. On tvrdi da je za masovono trovanje pčela, kriv ljudski faktor.

- Voćari koji su prskali svoje zasade, nisu se pridržavali neophodnih pravila i došlo je do pomora pčela. Uglavnom su stradale radilice koje donose nektar. Ovo nije prvi put da se dešava ovakva situacija, svake godine imamo isti problem - kaže Кukić.

Ovaj pčelar potražiće pomoć nadležnih organa, a tužba će biti podneta protiv NN lica.

- Šteta je zista ogromna, ne mogu da razumem voćare koji se tako neodgovorno ponašaju. Ove godine sam ostao bez svih prihoda, a u pčele sam uložio mnogo i sad je sve to propalo - kaže čačanski pčelar.

Pčele su, inače, veoma značajne u voćarstvu jer je naučno dokazano da oprašivanjem povećavaju rodnost. Tako se u zasadima kruške rodnost povećava za 36 odsto, šljive za 72%, višnje za 67%, jabuke 38%, jagode 55% a najviše maline za čak 81%.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>