Isplativo: Zarada od šampinjona 21 evro po metru kvadratnom, ulaganje se vrati za tri godine
Tokom poslednjih pet godina prosečno se od izvoza pečuraka ostvarivalo 5,2 miliona evra godišnje
Ulaganje u prodizvodnju gljiva u Srbiji može da bude isplativ posao, a isplativost je veća ako se proizvođači udruže, saopštio je Nacionalni tim za preporod sela Srbije.
Prema grubim procenama stručnjaka za gljive Ivanke Milenković, godišnja proizvodnja pečuraka u zaštićenom prostoru u Srbiji je između 3.500 i 4.000 tona dok je prema podacima Zavoda za zaštitu prirode 2018. godine u Srbiji sakupljeno 9,2 hiljade tona pečuraka iz prirode.
Tokom poslednjih pet godina prosečno se od izvoza pečuraka ostvarivalo 5,2 miliona evra godišnje - najviše sa tržista Italije, Nemačke, Švajcarske i Austrije.
Srbija godišnje uveze oko 20 tona pečuraka u ukupnoj vrednosti od 70.000 evra.
Ministar Milan Krkobabić kopredsednik Nacionalnog tima izjavio je da podaci da je izvoz pečuraka Srbije veći za čak 75 puta od uvoza deluje optimistički.
- Ali, činjenica da najveći deo našeg izvoza čine gljive sakupljene iz prirode i da količina tih gljiva drastično varira iz godine u godinu u zavisnosti od vremenskih uslova, jasno nas upućuje na zaključak da u Srbiji postoje neiskorišćeni resursi za proizvodnju gljiva u kontrolisanim uslovima - izjavio je on.
Dodao je i da bi na putu do dobre zarade trebalo da se domaćini udruže u specijalizovane pečurkarske zadruge.
- Tu će imati istinsku šansu da gljive prerađuju i malim dopadljivim pakovanjima osvajaju evropsko i svetsko tržište, jer će udruženi moći lakše i brže da kupe dehidrator, koji će im pomoći da produže rok trajanja šampinjona, biraju kupca i ne zavise od nakupaca i prekupaca - objasnio je on.
Prema rečima Ivanke Milenković, realno je očekivati vraćanje novca uloženog u proizvodnju pečuraka je za oko tri godine, dok se prema kalkulaciji Instituta za ekonomiku poljoprivrede kapital za dve godine i jedan mesec.
Video: Ove pečurke nikako ne smete da pojedete
(Telegraf Biznis)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Boško
Da li je neko objasnio genijalcu da izuzev par vrsta, pečurke uopšre ne možeš da gajiš. Pogotovo vrganje, koji su 80 % nabranih.
Podelite komentar
Boban
Naravno ovde je sve profitabilno i svima cvetaju ruze, sigurno je covek iz tog razloga u mom mestu i prestao proizvoditi sampinjone.....
Podelite komentar