• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šume pune lisičarki, ali ih otkupljivači više ne žele: Kiša im povećala rod, ali i smanjila cenu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pečurke sa područja juga Srbije najčešće završe u izvozu i to na trpezama Italije ili Nemačke

  • 0
Lisičarke Foto: Lična arhiva/ustupljena

Otkupljivači pečuraka na području Vranja više ne uzimaju lisičarke, kojih su ovdašnje šume prepune posle obilnih junskih kiša. Kada su početkom maja krenule da niču, imale su cenu od 1.200 dinara po kilogramu.

Sakupljanje pečuraka je za mnoge ljude na jugu Srbije izvor dodatanih prihoda. Na početku sezone one su retke, te su zato i veoma skupe. No međutim, niko nije očekivao ovakve padavine, koje veoma pogoduju pečurkama, pa su one poslednjih dana imale otkupnu cenu od samo 150 dinara za kilogram.

Veneta Cvetković iz Vlasa kod Vranja, kaže da pečurke sada sakuplja za svoje potrebe.

- Više ih ne prodajemo, niko ih neće, toliko ih je, a i veoma su teške zbog kiše, pa se nikome ne isplati da ih uzima. Ove su ubrane za naše potrebe. Neke će ići u salamuru, tj. kao zimnica u tegle, a druge u zamrzivač. One koje su zakiseljene u teglama, mogu da se jedu kao zasebna salata ili prilog uz jelo, dok od ovih koje stavljam u zamrzivač, najčešće pravim pitu ili ih zasebno pržim. Sve u svemu, ovo šumsko meso, ne bih menjala za ono pravo meso od životinja. Ukus im je neponovljhiv, a o tome koliko su zdrave, nauka je već davno rekla svoje - ukazuje Veneta.

Ona dodaje i da će sa prestankom padavina, polako nestajati i lisičarke u ovdašnjim šumama, koje se najčešće javljaju sve do početka jula.

Paralelno sa njihovom sezonom branja, kreću i vrganji, koji su nešto jeftiniji, ali mogu da se porodaju sveži ili sušeni. Iako deluje lako i primamljivo, branje pečuraka nije ni malo lak posao. Ustajanje u ranu zoru, hod po šumi, budna pažnja i traženje ovog skrivenog šumskog blaga, kako ga mnogi zovu.

Lisičara ima u gustim šumama, ispod žbunja i grmova. Često su prekrivene debelim slojem prošlogodišnjeg opalog lišća. Rastu i na mrtvičavim mestima u šumi ili nedaleko od potoka, jer im dosta pogoduje vlaga.

Vrganji su pak druga priča, njih ima u šumi, ali su najlepši na proplancima, na obodima šume gde počinju livade i na sličnim mestima. Pečurke sa područja juga Srbije najčešće završe u izvozu i to na trpezama Italije ili Nemačke, kažu hladnjačari.

Međutim, na tim tržištima, 100 grama košta koliko ovde jedan kilogram, o kojoj god vrsti pečuraka da je reč.

(Telegraf Biznis/S. Tasić)

Video: Ove pečurke nikako ne smete da pojedete

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>