• 1

Čuveno vino više niko ne pije, gazde trpe ogromnu štetu

Pijemont je poznat po tartufima, razvijenoj poljoprivredi i kvalitetnim vinima

  • 1
Ulaganje u vinograde u Srbiji može biti vrlo profitabilno

Foto: Pixabay

Pijemont, drugi region u Italiji po ukupnom broju zaraženih korona virusom, posle zdravstvenih suočava se i sa ekonomskim posledicama pandemije, a vinarije u tom regionu, prema proceni udruženja Koldireti, trpe štetu između 60 i 80 odsto zbog višemesečnih restriktivnih mera.

Posle višegodišnjeg trenda rasta broja turista, Pijemont, poznat po tartufima, razvijenoj poljoprivredi i kvalitetnim vinima, ove godine suočava se sa krizom zbog tromesečne blokade, a po otvaranju granica početkom juna za dolaske iz zemalja EU - sa manjim brojem posetilaca nego u istom periodu ranijih godina.

Iz jedne vinarije u naselju Monforte d'Alba, poznatom po vinu barolo, rekli su Tanjugu da od ukupne prodaje vina - oko 70 odsto čini izvoz, i da zbog višemesečnih restriktivnih mera trpe veliku štetu.

Najbrojniji turisti i kupci vina van Evropske unije (EU) godinama dolaze iz SAD zbog čega su ove sezone proizvođači i ugostitelji u Pijemontu zabrinuti, jer ta zemlja nije na spisku država za koje EU otvara granice početkom jula.

Zbog želje za povratkom u normalu i straha od ponovnog zatvaranja zbog virusa Covid-19, restorani i kafići uglavnom slede smernice za sprečavanje širenja virusa - stolovi su na većoj razdaljini nego pre pandemije, umesto papirnih dostupni su onlajn jelovnici koji se mogu pregledati na mobilnom telefonu, a ugostitelji nose zaštitne maske.

Pijemont sa oko 4,3 miliona stanovnika drugi je italijanski region po ukupnom broju zaraženih korona virusom (više od 31.000) od početka krize posle Lombardije (oko 98.000), sa kojom se graniči.

Italija je prva evropska država koja je početkom marta uvela stroge mere karantina na celoj teritoriji, a postepenim ublažavanjem mera i pokretanjem poslovnih aktivnosti iz blokade je izašla posle tri meseca. Ona je ujedno i četvrta zemlja u svetu po broju žrtava tog virusa, posle SAD, Brazila i Velike Britanije.

Video: Nevreme u Aleksandrovcu uništilo sve kulture: Šteta se ceni na 100 odsto

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buuuuuaaahaha

    Cenim da će u bliskoj budućnosti krompir,pasulj,paprika,boranija,grasak,sargarepa,paradaiz,kukuruz i pšenica imati neverovatno veću vrednost i potražnju od najskupljeg vina,vuskija,svarovski kristala,poluge zlata,kavijara i kokaina.Ne znam zašto ali imam takav osećaj....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke